Cupcakes gwiazdkowe
Oto zwykłe muffiny z kremem. Po dodaniu żurawiny i dekoracji, stają się świątecznymi cupcakes:)
na ciasto:
100g masła w temperaturze pokojowej
190g cukru pudru
2 duże jajka
220g mąki pszennej tortowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka skórki otartej z cytryny
120ml śmietanki 30%
200g świeżych żurawin
na krem:
250g serka śmietankowego typu philadelphia w temperaturze pokojowej
40-60g cukru pudru
100ml śmietanki 30% zimnej
na kruche ciasteczka:
150g mąki pszennej krupczatki
100g masła zimnego
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasteczka zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy gwiazdki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 190 stopni, około 15 minut.
2. Robimy ciasto na cupcakes. Miksujemy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy ekstrakt, sól, skórkę cytrynową. Dodajemy mąkę i śmietanę, miksujemy. Napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 25 minut ( test suchego patyczka ). Studzimy.
3. Śmietanę ubijamy. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, lekko mieszając.
4. Cupcakes dekorujemy kremem i ciasteczkami.
Jeśli zostanie nam trochę żurawin, możemy zrobić kisiel żurawinowy z tartym jabłkiem.
Żurawiny zalewamy zimną wodą, gotujemy z dodatkiem cukru. Przedzedzamy i przecieramy przez sito. Z powrotem stawiamy na kuchence. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do napoju żurawinowego, mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z kisielem. Jemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
zdjęcie z internetu z fb, ARCH20
Świetnie wyglądają:) a ciasteczka zrobione teraz poleżą do świąt?
OdpowiedzUsuń