Ciasto z galaretką malinową
Klasyka ciasta: biszkopt, owoce, galaretka, krem waniliowy. Ciasto, które właściwie wszyscy lubią. Warto przepis na takie ciasto mieć w zapasie. W przededniu niespodziewanych gości przyda się bardzo:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
90g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
4 żółtka
80g cukru granulowanego
szczypta soli
2 opakowania puddingu waniliowego
500ml mleka
1 laska wanilii
200g masła
200g serka mascarpone
60g cukru pudru
dodatkowo:
1 blat wafla
kilka łyżek dulce de leche
150g konfitury z czarnej porzeczki
2 opakowania malinowej galaretki
200g malin
100g płatków migdałowych
na poncz:
1/2 szklanki wody
sok z połowy cytryny
2 łyżki likieru migdałowego
4 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą i cukrem. Dodajemy żółtka, ekstrakt i mąki, na przemian małymi partiamy, lekko mieszamy. Masę wlewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. U mnie forma o podstawie kwadratu o boku 16 cm.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka).
Ciasto studzimy w formie.
2. Wykonujemy krem. Mleko gotujemy z wanilią, zostawiając pół szklanki zimnego. Żółtka ubijamy z cukrem rafinowanym, dodajemy pudding rozrobiony w mleku. Wlewamy masę jajeczną do mleka, energicznie mieszamy, aż uzyskamy gęsty pudding. Przelewamy do zimnej miski, przykrywamy szczelnie folią, studzimy. Ubijamy masło, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Ciągle miksując dodajemy po łyżce przestudzonego puddingu, na koniec dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy.
3. Przycinamy wafel do wymiaru biszkoptu. Smarujemy kremem karmelowym. Biszkopt kroimy na cienkie blaty. Jeden kładziemy na wafel, nasączamy. Kładziemy grubą warstwę kremu waniliowego i następny blat biszkoptowy. Zostawiamy trochę kremu do obłożenia boków. Blat smarujemy konfiturą, na to kładziemy blat, który nasączamy.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 700ml wody. Jeśli mamy przecier malinowy z malin świeżych lub mrożonych, możemy zastąpić część wody przecierem. Na cieście układamy maliny, zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.
5. Płatki migdałowe próżymy na suchej patelni, aż do uzyskania koloru jasnobrązowego. Studzimy.
Ciasto obkładamy kremem i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Pyszne typowo domowe ciasto:)
OdpowiedzUsuń