4.11.2015

TORT RAFFAELLO

Tort Raffaello



To już kolejne ciasto z wiórkami kokosowymi. Kiedyś nie byłam wielką fanką takich ciast, ale od kiedy odkryłam mleko kokosowe, jego smak, uwielbiam desery z dodatkiem tego mleka. Ciągle eksperymentuję z kremem kokosowym. Chciałabym uzyskać smak i konsystencję kremu, który zamknięty jest w wafelku rafaello. Co prawda taki krem nie nadaje się do ciasta, ale może kiedyś ... gdzieś ...jakoś ... użyję w deserze:) 
Tymczasem zapraszam na ucztę tortu kokosowego :)

Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 duże jajka ( po  około 70 g )
80g cukru pudru
80g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

na krem:
500g serka mascarpone
1 puszka mleka kokosowego
40g cukru drobnego
200g białej czekolady
60g masła 
250ml śmietany 30%
100g wiórków kokosowych

na poncz:
1/2 szklanki Malibu
3 łyżki mleka słodzonego zagęszczonego

dodatkowo:
30g wiórków kokosowych
100g płatków migdałowych
kilka sztuk rafaello





Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym. Białka ubijamy z solą i pozostałym cukrem. Przesiewamy dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy na przemian żółtka z mąką. Miksturę przelewamy do tortownicy ( 18 cm ), której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30-40 minut ( test suchego patyczka). Studzimy w tortownicy.
2. Mleko kokosowe i cukier podgrzewamy około 20 minut, do zredukowania płynu. Rozdrabniamy czekoladę. Zalewamy mlekiem. Studzimy.
Oziębioną mocno śmietankę ubijamy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, miksując dodajemy mleczko z czekoladą. Dodajemy serek, też w temperaturze pokojowej. Na koniec dodajemy bitą śmietanę, lekko mieszając, oraz wiórki kokosowe.
3. Malibu mieszamy z zagęszczonym mlekiem. Biszkopt kroimy na możliwie jak najwięcej krążków. Krążki biszkoptu nasączamy i przekładamy kremem kokosowym. Tort smarujemy kremem z boku i na wierzchu. Wkładamy do lodówki. 




4. Płatki migdałowe prażymy na patelni. Ten zabieg nie jest konieczny. Białe płatki nawet lepiej wyglądają, ale uprażone są smaczniejsze :)
Tort z boku obkładamy płatkami, na wierzchu obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy raffaello.








Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Wandziu, fantastyczny tort. To prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. :)
    Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obie robicie cudowne torty. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję Danusiu:)
      Właśnie ucztowałyśmy z moją bratową...tak bardzo, że boimy się teraz wejść na wagę:)
      Tort rzeczywiście był bardzo smaczny
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Takie torty lubię. Wygląda obiecująco i na pewno smakuje wybornie. Zapisałam krem do zeszytu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos bardzo lubię:) nawet dziś miałam w planach robić raffaello z kaszy jaglanej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszy? ...wow!
      A możesz podać przepis? To musi być ciekawe..może się skuszę:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Proszę bardzo:) Składniki:

      1/2 szklanki kaszy jaglanej

      szklanka mleka 2% ja dałam sojowe

      1 szklanka wiórek kokosowych

      1-2 łyżki miodu

      Sposób przygotowania

      Kaszę płukamy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem.

      Zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

      Do ciepłej kaszy dodajemy wiórki kokosowe i miód.

      Formułujemy kulki i obtaczamy je w kokosie.

      I zostawiamy do wystygnięcia i wsadzamy do lodówki przynajmniej na godzine.

      Chociaż najlepiej smakuje na drugi dzie

      Usuń
    3. Dziękuję Agnieszko:)
      Mam nadzieję, że będę mogła skorzystać z tego przepisu...choć tutaj w Szwajcarii gdzie teraz jestem nie widziałam kaszy jaglanej...

      Usuń
    4. Może ktoś w okresie świątecznym Ci z Polski wyśle:).

      Usuń
    5. Na święta wszyscy jedziemy do Polski:)

      Usuń