SAŁATKI I PRZYSTAWKI


Pieczony łosoś


Potrzebne składniki:

Surowy, świeży łosoś
rzodkiewka
świeży ogórek
surówka z selera
koperek
sok z cytryny
ziarna chia


Łososia posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy olejem, odstawiamy na około pół godziny.
Pieczemy w piekarniku około 25 minut. Wyjmujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. 
Przygotowujemy warzywa do dekoracji.


Ogórek kroimy w paski i układamy w plecionkę. Rzodkiewkę kroimy w plastry.


Posypujemy całość ziarnami chia.


Smacznego!



--------------------




Borówki do mięsa




Potrzebne składniki:

2500g leśnych borówek
1000g twardych gruszek 
1000g cukru kryształ
250ml wody
sok z cytryny


Sposób wykonania:

1. Borówki przebrać, oczyścić, opłukać.



2. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, włożyć do wody, dodać sok z cytryny.



3. Z wody i cukru zagotować syrop, wrzucić borówki. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Po 20 minutach dodać gruszki odsączone z wody. Dalej gotować, aż gruszki będą szkliste. 
4. Nałożyć do wymytych i wyparzonych weków.



Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do przestudzenia. 



Dzisiaj miałam pracowity dzień, jednocześnie robiłam ciasto i borówki :)
Słoiki należy przechowywać w chłodnym miejscu, piwnicy lub spiżarni.


-------------------


Przystawka z wędzonym łososiem




Podstawowe składniki jakich użyłam to: wędzony norweski łosoś, jajko ugotowane na twardo, pumpernikiel, kilka listków roszponki, dwie ostre papryczki. 


Jajko drobno posiekałam, plastry łososia zwinęłam na kształt kielicha, do środka włożyłam papryczki. Łosoś został przeze mnie posmarowany tężejącą żelatyną. Talerz udekorowałam octem balsamicznym.




--------------------




Wiosenna sałatka z mleczami





Zbieramy młode pędy mleczy. Rośliny stare, przekwitłe, nie są już smaczne.



Do sałatki wzięłam też specjalny rodzaj mini pomidorków, który jest wyśmienity po zgrillowaniu.


Do sałatki użyłam grillowane pomidorki, cienko krojony podsmażony boczek i jajka ugotowane na twardo.


Jajko udekorowałam majonezem. Całość polałam olejem z pestek winogron, w którym smażyłam boczek.



--------------------



Przystawka z wędzoną rybą


Podstawą przystawki jest wędzony pstrąg. Sos do ryby wykonałam z mięty pieprzowej i liści bazylii zmiksowanych z olejem z pestek winogron. Przyprawiłam solą, pieprzem czarnym, sokiem z cytryny i miodem akacjowym.


Do dekoracji talerza użyłam soku z buraków i octu balsamicznego z Modeny. Talerz posypałam płatkami chabrów polnych.


Na talerzu znalazł się także zielony groszek, roszponka, plasterek cytryny i starty burak.


Aby uzyskać głębszy efekt trójwymiarowości (modne:)), wsunęłam trzy, bardzo cienkie, słone paluszki.


Dodatkowo, przystawkę można udekorować oskomianen pospolitym, zwanym powszechnie pod nazwą karambola. Ten indonezyjski owoc ma smak słodko-kwaśny i nadaje się jako dodatek do sałatek, mięs i ryb. Pokrojona w plastry karambola jest efektowną dekoracją. Można ją podać w stanie surowym lub krótko podsmażyć na maśle.

4 komentarze: