30.03.2013

BABA WIELKANOCNA DROŻDŻOWA

 Baba wielkanocna drożdżowa



Dziś jest Wielka Sobota i nadszedł już najwyższy czas na przygotowanie smakołyków, które często jemy tylko w Wielkanoc.  U mnie w domu takim przysmakiem zawsze była Wielkanocna Babka, aromatyczne drożdżowe ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczy. Ach, co za wspaniałe ciasto do zjedzenia po świątecznym śniadaniu lub wieczorem popijając szklanką ciepłego mleka! Swoją "babkę" możecie udekorować w dowolny sposób. Ja polewam ją cytrynowym lukrem, obsypuję skórką pomarańczy i małymi perełkami. 
W moim domu pachnie już ciastem...czy macie na nie ochotę? Zapraszam Was do zapoznania się z opisem jak w prosty sposób przygotować ją na świąteczny stół ! :-)




Podany przepis wystarcza na zrobienie dwóch babek lub jednej babki i małego placka drożdżowego.

Potrzebne składniki:
500g mąki tortowej
150g masła
150g cukru granulowanego
6 jajek
50g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy/esencji waniliowej
1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy do dekoracji 
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
garść rodzynek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Zrobić zaczyn: do 1/2 szklanki podgrzanego, ciepłego mleka dodać 5 łyżek mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Oddzielić białka od żółtek z 5 jajek (białka nie będą potrzebne do tego ciasta, można je użyć do zrobienia np. bezy)
3. Do miski wsypać mąkę, cukier, całe 1 jajko, 5 żółtek, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, sól, wodę pomarańczową i wyrabiać ok. 15 minut.
4. Dodać roztopione, wystudzone masło i dalej wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Po tym czasie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ponownie  ciasto wyrabiać ok. 5 minut 
( teraz, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki), następnie przełożyć ciasto do dwóch foremek na babki wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok. 40 minut.
7. Zrobić lukier: rozetrzeć w kubeczku cukier puder z sokiem z cytryny, w miarę potrzeby dodając więcej cukru lub soku z cytryny aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
8. Ciasto wystudzić, przełożyć na kratkę, polać lukrem i obsypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.





2 komentarze:

  1. Najlepsza i w każdym calu udana:) Fantastyczny przepis! M. P-P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje, bardzo się cieszę :)
    Dziękuję za wpis, wszystkie uwagi są dla mnie bardzo cenne!

    OdpowiedzUsuń