Cupcakes karmelowe
Te amerykańskie karmelowe babeczki cieszą się ogromną popularnością wsród moich bliskich i nie tylko ! Zauważyłam też, że smak karmelu jest lubiany przez prawie wszystkich i to właśnie sprawia, że te mini-cupcakes'y są autentycznym hitem !
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, z niebanalnym smakiem łączącym karmel, nutę kakao i wanilię w bajeczną melodię słodkiej przyjemności, są idealnym przysmakiem do kawy lub gorzkiej herbaty. Spróbujcie sami i zobaczycie jak wiele radości da wam ich przygotowanie a jeszcze więcej...zjedzenie : ) A oto przepis:
Suche składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mokre składniki na ciasto:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki lub kwaśnej śmietany
1 szklanka maślanki lub kwaśnej śmietany
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
Składniki na krem:
125 g serka mascarpone ( małe opakowanie)
125 g kremu Dulce de Leche lub gotowej masy krówkowej
Sposób przyrządzenia:
1. Wsypać do miski wszystkie suche składniki, wymieszać.
2. Do drugiej miski wlać mokre składniki i dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Do suchych składników wlewać mokre składniki cały czas mieszając, do momentu, aż dokładnie się połączą.
4. Nałożyć do foremek (papilotek) w równych porcjach, do około 2/3 wysokości.
5. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C ( *próba suchego patyczka).
6. Gdy gotowe, wyjmujemy babeczki z pieca i studzimy do temp.pokojowej.
7. W tym czasie przygotowywujemy krem: w misce mieszamy rozcierając serek mascarpone z kremem Dulce de Leche bądź masą krówkową.
...i gotowe !
Teraz wystaczy nałożyć krem na cupcake za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu za pomocą łyżki. Na wierzchu możemy udekorować kawałkami pokrojonych cukierków typu "Krówka". Przechowywać w chłodnym miejscu.
* Do tego celu możemy wykorzystać zwykłą wykałaczkę, patyczek do szaszłyków, itp. Próbę należy zrobić w środku ciasta i jeśli patyczek wyjdzie suchy, to ciasto jest już gotowe.
chciałoby się je zjeść ! jeszcze nie robiłam tego typu ciasta ale chyba czas spróbowac. gratuluje autorowi ślicznych zdjeć !
OdpowiedzUsuń