29.03.2013

CUPCAKES KARMELOWE

Cupcakes karmelowe



Te amerykańskie karmelowe babeczki cieszą się ogromną popularnością wsród moich bliskich i nie tylko !  Zauważyłam też, że smak karmelu jest lubiany przez prawie wszystkich i to właśnie sprawia, że te mini-cupcakes'y są autentycznym hitem ! 
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, z niebanalnym smakiem łączącym karmel, nutę kakao i wanilię w bajeczną melodię słodkiej przyjemności, są idealnym przysmakiem do kawy lub gorzkiej herbaty. Spróbujcie sami i zobaczycie jak wiele radości da wam ich przygotowanie a jeszcze więcej...zjedzenie : ) A oto przepis:

Suche składniki na ciasto:

1  szklanka mąki 
2/3  szklanki cukru
1 łyżka kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 

Mokre składniki na ciasto:

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1  szklanka maślanki lub kwaśnej śmietany 
1/4  szklanki oleju roślinnego
1 jajko

Składniki na krem:

125 g serka mascarpone ( małe opakowanie)
125 g kremu Dulce de Leche lub gotowej masy krówkowej 

Sposób przyrządzenia:

1. Wsypać do miski wszystkie suche składniki, wymieszać. 
2. Do drugiej miski wlać mokre składniki i dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Do suchych składników wlewać mokre składniki cały czas mieszając, do momentu, aż dokładnie się połączą. 
4. Nałożyć do foremek (papilotek) w równych porcjach, do około 2/3 wysokości.
5. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C ( *próba suchego patyczka).
6.  Gdy gotowe, wyjmujemy babeczki z pieca i studzimy do temp.pokojowej.
7. W tym czasie przygotowywujemy krem: w misce mieszamy rozcierając serek mascarpone z kremem Dulce de Leche bądź masą krówkową.  

...i gotowe !

Teraz wystaczy nałożyć krem na cupcake za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu za pomocą łyżki.  Na wierzchu możemy udekorować kawałkami pokrojonych cukierków typu "Krówka". Przechowywać w chłodnym miejscu.

* Do tego celu możemy wykorzystać zwykłą wykałaczkę, patyczek do szaszłyków, itp. Próbę należy zrobić w środku ciasta i jeśli patyczek wyjdzie suchy, to ciasto jest już gotowe.





1 komentarz:

  1. chciałoby się je zjeść ! jeszcze nie robiłam tego typu ciasta ale chyba czas spróbowac. gratuluje autorowi ślicznych zdjeć !

    OdpowiedzUsuń