30.03.2013

SERNIK SWEET ORANGE

Sernik Sweet Orange


Przepis na ten sernik pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Przez lata zbierała w nim różne słodkie "skarby", które ja  teraz ze smakiem odtwarzam, dodając im trochę nowoczesnego "twistu". Ten sernik zestawia w sobie dwie różne tekstury: kruchość ciasta z zewnątrz i delikatną chmurkę sera z wypełnienia. Jest to jeden z moich ulubionych serników wszechczasów, z idealnym balansem aromatów. Oprócz smaku serka, czuć w nim nutę cynamonu, wanilii oraz cudownie słodko-winny smak pomarańczy. To, co lubię w tym cieście to jego ponadczasowość i uniwersalność. Można go wykonać o każdej porze roku i nadaje się na każdą okazję. Świetny na zwykły niedzielny deser, idealny na przyjęcie czy na świąteczny stół. Polecam go Waszej uwadze i ... spróbujcie sami ! 




Potrzebne składniki na spód sernika:
300g mąki krupczatki
100g cukru pudru
180g twardego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Potrzebne składniki na masę serową:
100g miękkiego masła
150g cukru pudru
4 jajka
500g sera białego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
250g serka homogenizowanego naturalnego
100ml gęstej śmietany (18% lub 22%)
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 sztuki pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki do wykonania spodu sernika wkładamy do miski i wyrabiamy na kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na około jedną godzinę.
2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Ucieramy masło z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając, odstawiamy.
4. Do miski przekładamy dwa rodzaje sera i śmietanę mieszając na jednolitą masę. Łączymy masę maślaną z masą serową.
5. Dwie pomarańcze obieramy grubo ze skórki i kroimy w plastry. Z trzeciej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok ( wcześniej trzeba je dokładnie umyć i sparzyć, bo niestety pomarańcze są mocno pryskane chemicznymi środkami grzybobójczymi, które nie są obojętne dla naszego zdrowia ...)
6. Do masy maślano-serowej dodajemy na przemian sok z pomarańczy i sypki budyń mieszając wszystko dokładnie.
7. Ubijamy pianę z czterech białek dodając szczyptę soli, następnie bardzo delikatnie mieszamy ją z otrzymaną masą na sernik.
8. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki ciasto przeznaczone na spód sernika, wykładamy nim tortownicę formując wysoki brzeg, na to wylewamy ciasto serowe, na wierzch układamy plastry pomarańczy.
9. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy ok. 70-80 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w środku aż do wystudzenia, wtedy sernik nam nie opadnie. 

I gotowe...
                 smacznego !

Pomarańcze można skandyzować samemu (ugotować w cukrze) lub kupić gotowe, np. producji greckiej. Są wspaniałym dodatkiem do ciast i do dekoracji !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz