DEKORACJE


Kwiaty w cukrze


Jeszcze jedna propozycja na dekoracje kwiatowe. Tym razem naturalne kwiaty: bratki, lawenda, płatki róż, kwiaty ogórecznika w cukrze. Najpiękniej wyglądają bratki, są kolorowe, delikatne, bardzo dekoracyjne. Nadają się praktycznie do dekoracji wszystkich ciast, tortów, ciasteczek i deserów.


Na początek myjemy kwiaty i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie rozbijamy jedno jajko, rozdzielamy bialko od żółtka i ubijamy lekko białko, nie musi być mocno ścięte. 


Pędzelkiem nanosimy białko na kwiatek,  "malując" go białkiem z każdej strony. 



Posypujemy kwiatek (obficie) drobnym cukrem. Układamy kwiatki na papierze do pieczenia.



 Odstawiamy w suche, chłodne miejsce. Kwiatki nie mogą być w wilgotnym miejscu, muszą się wysuszyć. 




Po około dwóch dniach powinny się już usztywnić (przełamywane powinny się kruszyć). Kwiatki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.



Kwiatkami w cukrze można udekorować też pralinki i czekoladki własnej roboty. Wyglądają, według mnie, prześlicznie! :-)


Drobinki cukru wyglądają jak krople rosy na kwiatku.


 Pralinki ze zdjęć zrobione są z masy marcepanowej pomieszanej z rozdrobioną, liściastą herbatą earl grey i obłożone białą masą cukrową (dokładne przepisy na różne cudeńka z masy marcepanowej już w najbliższym czasie na moim blogu:))



 Zarówno dekoracja z bratków w cukrze jak i bratki z masy cukrowej dodają uroku tym prostym marcepanowym pralinkom.



_________________________________________________________________________________________________



Kwiaty z marshmallows i z marcepana

Dekoracje do ciast wykonuje się z mas plastycznych, cukrowych, marcepanu, mas maślanych lub lukrów. Poniżej pokazuję dekoracje, które zrobiłam z masy plastycznej na bazie pianek marshmallow i z marcepanu.
Masę plastyczną uzyskałam roztapiając jedno opakowanie białych pianek marshmallows w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka. Po całkowitym rozpuszczeniu pianek, dodawałam partiami przesiany cukier puder, cały czas mieszając. Gdy masa była już tak gęsta, że ciężko było ją mieszać w garnku, wyłożyłam ją na blat i zaczęłam wyrabiać, jak ciasto na pierogi, podsypując cukrem pudem. Do masy dodajemy cukier puder w takiej ilości, aby otrzymać gęstość i plastyczność podobną do plasteliny. Jeśli zrobiła się trochę za sztywna, można dodać trochę oleju jadalnego. Masa musi być idealnie gładka.
Do zrobienia kwiatów z tej masy potrzebne są  barwniki spożywcze (najlepsze są  w formie żelu).




Zestaw kwiatków wykonanych z różnych mas cukrowych.



Fiołki Alpejskie



Masę plastyczną na kwiatki pokazane powyżej zabarwiłam jadalnym barwnikiem koloru fioletowego. Rozwałkowałam masę i wycięłam foremką pięciolistny kwiatek. Umieściłam go wewnątrz korka plastikowego (od butelki do wody mineralnej), aby zasechł z płatkami lekko uniesionymi do góry. 




Mały kawałek masy zabarwiłam na żółto i uformowałam malutkie kuleczki, które przykleiłam w środki kwiatków. Jako kleju używam białko, które nanoszę pędzelkiem na części do sklejenia.
Wszystko jest jadalne i naturalne, chcę aby moje dekoracje mogły być zjedzone z ciastem bez uszczerbku dla zdrowia :-)





Angielska róża






Masę plastyczną z marshmallows zabarwiłam na kolor różowy. Rozwałkowałam placek grubości około 3 mm, wycięłam kilka płatków. Każdy płatek rozwałkowałam wykałaczką na brzegach. Można też to zrobić specjalnym urządzeniem zakończonym kulką. Z małego kawałka masy ulepiłam stożek i nadziałam go na drewniany cienki patyczek (do szaszłyków). Płatki przyklejałam po kolei, układając je na przemian i podklejając je białkiem.







Czerwona róża rabatowa





Ta róża wykonana jest z marcepana. Sposób jej wykonania jest taki sam jak poprzedniej róży. Różnica jest taka, że marcepan nie twardnieje tak jak masa plastyczna i powinna być zrobiona w tym samym czasie co ciasto i użyta zaraz do dekoracji. Dekoracje z mas plastycznych, cukrowych można przygotować dużo wcześniej.




Podobnie jak poprzednio wycięłam z rozwałkowanej masy listki, ulepiłam stożek, nasadziłam go na patyczek. Listki układając w kształt róży nie musimy przyklejać, wystarczy lekko docisnąć palcem, przykleją się jak plastelina.





Marcepan jest zbyt miękki, żeby brzegi płatków rozwałkować wykałaczką (rozrywają się). Należy zrobić to kulką albo wypukłą stroną małej łyżeczki. Niebieski prostokąt, który widać na zdjęciach to specjalna gąbka. Płatki na miękkiej powierzchni dobrze się fałdują. Można użyć dowolnej miękkiej powierzchni np. kilkakrotnie złożonych ręczniczków.






Hibiskus





Hibiskus też powstał z marcepana w kolorze czerwonym. Po wycięciu płatków (podobnie jak u róży) układałam je jak w wachlarzu.



 Z białego marcepana ulepiłam małe kulki i umieściłam je w środku. Pod kwiatkiem podłożony jest plastikowy korek. Do wykończenia tego kwiatka użyłam barwnika spożywczego w kolorze czerwonym (w proszku). Pędzelkiem naniosłam trochę proszku na środek kwiatka. Część barwnika rozpuściłam w wodzie i pędzelkiem namalowałam smugi od środka kwiatka.





Żeby zachować ładny kształt kwiatka, pod płatki podsunęłam kawałki folii spożywczej i odstawiłam w chłodne miejsce.

*

Do pomocy w robieniu kwiatków mogą nam posłużyć różne przedmioty. 
Do zrobienia kwiatka - zdjęcie na dole - posłużyło mi np. wycięte dno plastikowej butelki po wodzie. Kształt lekko wklęśnięty plus wykałaczki sprawiły, że kwiatek miał pięknie wyprofilowane płatki.




Kwiatek zrobiłam z cukrowej masy plastycznej więc pięknie zachował uformowany kształt.





Cienie na płatkach wykonałam suchym barwnikiem 
( w proszku) za pomocą pędzelka.


Rumianki


















Foremką wycięłam z cukrowej masy plastycznej 12-płatkowy kwiatek. Każdy płatek lekko nagniotłam w środku przez całą jego długość.





Wycięłam drugi taki sam kwiatek i  też rozwałkowałam każdy płatek. Następnie nałożyłam na siebie oba kwiatki, tak aby płatki leżały naprzemiennie. Obie warstwy kwiatków skleiłam białkiem w samym środku (wystarczy zanurzyć pędzelek w białku, a potem nanieść białko na środek kwiatka).





Zabarwiłam trochę masy na żółto, wymodelowałam kulkę, potem ją lekko spłaszczyłam z jednej strony i przykleiłam w środka kwiatka. Wykałaczką porobiłam w niej małe dziurki. Aby kwiatek wyglądał jeszcze bardziej naturalnie, powyginałam niektóre płatki.






Mam nadzieję, że moje dekoracje kwiatowe podobają się Wam. 
Wszystkie kwiatki są słodkie i jadalne. Szczególnie smaczne są te z marcepana. Marcepan, z którego wykonałam dekorację zawiera 60% masy migdałowej oraz olejek migdałowy. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz