29.03.2013

TORT PISTACJOW0 - WANILIOWY

Tort pistacjowo- waniliowy




Ten tort jest definitywnie moim faworytem ! Nie ukrywam, że potrzeba na jego zrobienie poświęcić sporo czasu, ale potem ...  niebo w gębie!  Nikt mu się nie oprze - zajadają się nim nawet ci, co wcześniej twierdzili, że nie lubią tortów. W wersji dla dorosłych dodaję spirytus. Ogólnie wzoruję się (choć naprawdę ze sporymi zmianami ) na przepisie na tort adwokacki ze znanej cukierni Magdy Gessler w Warszawie.


Składniki na biszkopt:

4 jajka
80g cukru pudru
100g - 120g mąki tortowej (większa ilość jeśli większe jaja)
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Składniki na kremy:

300g  masła (prawdziwego min 82%)
450g cukru pudru
220g śmietany 36%
250 ml mleka
1 laska wanilii
125g serka mascarpone
1 łyżka esencji waniliowej
50g posiekanych orzechów pistacjowych
1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego
8 żółtek 
15g mąki pszennej
6-8 łyżek spirytusu (opcjonalnie)

Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:

1/2 szklanki mleka skondensowanego 
1 szklanka mleka 
spirytus według uznania

Dodatkowo:

50 g. orzechów pistacjowych posiekanych
1 opakowanie marcepanu 
4-5 łyżek dżemu morelowego lub cytrynowego

Sposób przygotowania biszkoptu:

1. Oddzielamy 4 żółtka od białek .
2. Ubijamy żółtka na puszystą masę dodając 40g cukru i ekstrakt z wanilii.
3. Ubijamy białka na sztywno dodając 40g cukru i szczyptę soli.
4. Łączymy delikatnie obydwie masy, następnie dosypujemy po łyżce przesianą mąkę - cały czas delikatnie mieszając.
5. Ciasto wlewamy do okrągłej, tortowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min. (test suchego patyczka). Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Sposób przygotowania kremu waniliowego i pistacjowego:

1. Ucieramy masło z 200 g cukru pudru do białości dodając po łyżce śmietanę, aż do uzyskania aksamitnie kremowej konsystencji, odstawiamy na później.
2. Przecinamy wzdłuż laskę wanilii, wydłubujemy ze środka ziarenka, wkładamy do mleka, następnie mleko zagotowywujemy.
3. Oddzielamy żółtka od białek  ( białka możecie zamknąć   szczelnie w słoiczku i włożyć do lodówki; można je potem wykorzystać do upieczenia bezy lub smakowitych francuskich macarons). 
4. Żółtka ubijamy z 250 g cukru pudru na "puch". Pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
5. Łączymy żółtka z naszym gorącym, waniliowym mlekiem (laskę wanilii wyjmujemy). Energicznie mieszając podgrzewamy aż do uzyskania gęstej masy budyniowej ( nie ubijać, żeby się nie napowietrzyło). Studzimy budyń.
6. Zimny budyń dodajemy po łyżce do maślanej masy 
(patrz pkt 1), ciągle ucierając masę. Na koniec dodajemy po łyżce spirytusu.
7. Dzielimy krem na dwie części: do jednej dodajemy posiekane pistacje oraz zielony barwnik (to będzie nasz krem pistacjowy), do drugiej serek mascarpone i wanilię (krem waniliowy).
8. Kremy odstawiamy w chłodne miejsce.

Przygotowanie tortu:

1. Łączymy skondensowane mleko ze zwykłym mlekiem i spirytusem.
2. Kroimy biszkopt na cienkie plastry (w zależności od tego jak wysoki wyrósł biszkopt będzie to około 4-6 warstw).
2. Każdą warstwę nasączamy obficie ponczem. 
3. Pierwszy krążek smarujemy dżemem, przykrywamy drugim, a dalej na przemian smarujemy warstwy kremem pistacjowym i waniliowym. Wierzch tortu smarujemy kremem waniliowym, obsypujemy gęsto pistacjami, dekorujemy marcepanem lub według własnej inspiracji :-)



Ten wykwintny tort wymaga wiele pracy, ale też daje wiele satysfakcji i coż więcej mówić...słodkiej rozkoszy dla łasuchów! Ja rozdzielam go na dwie mniejsze formy tortowe uzyskując tym samym dwa mini torciki. Jeden z nich zawsze wkładam do zamrażalnika i mam w ten sposób wspaniały tort na późniejszy czas (np. na imprezkę). Polecam też zamrażanie po kawałku tortu, można wtedy sięgnąć po jeden kawałek jak się ma na niego ochotę, np. podczas domowego seansu filmowego : )

2 komentarze:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie i zapewne tak smakuje.. muszę kiedyś taki zrobić :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że zdjęcia oddają smakowitość tego pysznego tortu : ) Zachęcam do zrobienia go, w razie czego służę dodatkowymi wskazówkami gdyby takie były potrzebne. Pozdrawiam Cię Lucky78 !

      Usuń