Ciasto z galaretką morelową i mandarynkami
Niezwykłe ciasto, jak na moje wypieki. Mogę o nim powiedzieć: GOTOWIEC
Czasami nie chce się nam piec, a mamy ochotę na deser. Ten przepis jest idealny na taką sytuację.
Użyłam dwie puszki owoców, torebkę galaretki, torebkę puddingu... wszystko gotowe. Gdybym mieszkała w Stanach, kupiłabym jeszcze kubełek gotowej bitej śmietany, jak kiedyś kupowałam:) i byłby komplet.
Na marginesie, to była najlepsza bita śmietana jaką jadłam, choć podejrzewam, że mogła być bardzo niezdrowa...
Praktycznie w godzinę, mimo że z wielu warstw, ciasto było już gotowe... i na dodatek bardzo smaczne:)
Potrzebne składniki:
1 blat ciasta biszkoptowego
na krem:
1 op puddingu waniliowego
350ml mleka
dodatkowo:
1 op galaretki morelowej
1 puszka moreli
1 puszka mandarynek
250ml zimnej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
barwnik spożywczy w kolorze morelowym
Sposób wykonania:
1. Do tortownicy wkładamy biszkopt, można go lekko nasączyć osłodzoną wodą z cytryną.
2. Gotujemy pudding zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zmniejszona ilość mleka, z 500ml na 350ml). Studzimy. Wykładamy krem na blat biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.
3. Otwieramy puszki z owocami i odsączamy owoce na sitku. Przyrządzamy galaretkę ze zmniejszoną ilością płynu, zamiast 500ml dajemy 400ml. Ja proponuję zamiast wody użyć soku z puszek. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Na cieście układamy owoce, nakładamy tężejącą galaretkę, znowu odstawiamy do lodówki.
I Pani czasem może sobie pozwolić na szybki deser a nie na te wspaniałe i czasochłonne torty:)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, (możemy sobie mówić po imieniu? Jestem Wanda:)) rzeczywiście moje torty są zazwyczaj pracochłonne, ale właśnie za to je lubię...wolę robić niż jeść....to sprawia mi największą frajdę, odpręża mnie. Uwielbiam też częstować innych i mam satysfakcję, gdy gościom smakują moje wypieki:)
UsuńMożemy Wando:) ja bardzo podziwiam ludzi którzy mają talent:) ty go masz na pewno widać to po tym co tu wstawiasz:)
Usuń