10.11.2015

CIASTO Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I Z KRUSZONKĄ

Ciasto z powidłami śliwkowymi i z kruszonką



Przy dobrej kawie  kruche ciasto smakuje jeszcze bardziej:)
Wykonanie ciasta jest banalnie proste, więc pobawiłam się w robieniu wzorków na kawie:)





Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej
200g zimnego masła
80g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżka gęstej zimnej śmietany

na kruszonkę:
160g mąki pszennej
80g cukru
80g miękkiego masła

dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki. 
2. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i palcami rozgniatamy, robiąc jakby kluseczki.
3. Ciastem wykładamy blachę, posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na to nakładamy powidła i rozsypujemy kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut, do zrumienienia wierzchu ... i gotowe:)



Ciasto niezwykle proste do wykonania i bardzo smaczne.


Bardzo dobrze przechowuje się je. W chłodnym miejscu ciasto może spokojnie leżeć parę dni.



Dla urozmaicenia smaku, można dodatkowo, ubić bitą śmietanę i podawać na talerzu kawałek ciasta z kleksem bitej śmietany.


Ciasto wyśmienicie smakuje z cafe latte lub latte macchiato.


Ciasto można też posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz