02.11.2015

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKĄ

Bułeczki drożdżowe ze śliwką






Powiem tylko tyle: bułeczki znikają zanim ostygną:) 





Potrzebne składniki:

na ciasto:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
250ml mleka
100g masła
100g drobnego cukru
4 żółtka
szczypta soli
skórka otarta z cytryny

na nadzienie:
1000g śliwek węgierek

na lukier:
200g cukru pudru
kilka łyżek mleka





Sposób wykonania:

1. Robimy zaczyn. Drożdże, łyżkę cukru i kilka łyżek ciepłego, lekko podgrzanego mleka mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż urosną zwiększając trzykrotnie objętość. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem. Masło topimy.
2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając czystą ściereczką. Czekamy około 2 godzin, aż ciasto wyrośnie.
3. Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Blat kuchenny obsypujemy mąką, wyjmujemy ciasto i uderzamy w nie kilka razy otwartą dłonią. Kilka razy zagniatamy. odrywamy po kawałku, nakładamy po jednej śliwce, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 50 stopni. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do pieca i podwyższamy temperaturę do 180 stopni (bez termoobiegu).
Pieczemy około 20 minut, aż bułeczki będą rumiane.



4. Bułeczki studzimy i polewamy lukrem.






Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz