Eklery francuskie z kremem kawowym
Uwielbiam francuskie eklerki. Zawsze, gdy jedziemy z córką na zakupy do Francji, kupujemy sobie eklerki z kremem kawowym. Kiedyś miałam świetny punkt z eklerkami w Lozannie, niestety w Bazylei nie znalazłam takiego miejsca
( dla naszej talii to chyba jednak dobrze:)). Dziś poszperałam na francuskich stronach po przepis i ...BINGO!
Eklerki wyszły w stu procentach takie jak w najlepszej patisserie!
Eklerki wyszły w stu procentach takie jak w najlepszej patisserie!
Polecam wszystkim, spróbujcie .... za uzależnienie nie odpowiadam:)
Trudno mi napisać źródło przepisu, ponieważ jest to moja kompilacja wielu przepisów, ale podstawą była strona www.meilleurduchef.com
Potrzebne składniki:
na ciasto eklerkowe:
200g mąki pszennej
250ml wody
100g masła
4 duże jajka
szczypta soli
na polewę:
80ml śmietany 30%
1 łyżka miodu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100g mlecznej czekolady
20g masła
na krem kawowy:
200ml mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
25g mąki pszennej
100g cukru pudru
30g masła w temperaturze pokojowej
Sposób wykonania:
1. Do rondelka wkładamy masło i wlewamy wodę, zagotowujemy. Energicznie wsypujemy mąkę z solą i mieszamy, najlepiej drewnianą łopatką, jeszcze około 30-40 sekund. Ciasto powinno być zwarte i lekko błyszczące. Zestawiamy garnek z ognia, ciasto przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. Ciasto następnie ucieramy, dodając po jednym jajku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Robimy polewę. Czekoladę rozdrabniamy i przesypujemy do miski. W rondelku podgrzewamy śmietanę z miodem i kawą. Gorącym płynem zalewamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło, delikatnie mieszamy. Studzimy.
3. Wykonujemy krem. W garnku zagotowujemy mleko z kawą. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i ubijamy jeszcze chwilę. Żółtka zalewamy gorącym mlekiem, energicznie mieszając. Przelewamy wszystko do garnka, gotujemy mieszając, do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Wystudzony krem nakładamy do worka cukierniczego. Kremem napełniamy dolne połówki eklerek i nakrywamy je częścią wierzchnią z polewą.
5. Eklerki można też wypełnić bitą śmietaną. Takie eklerki najczęściej serwowane są w Polsce.
Wando, a co robimy z masłem, które, według przepisu jest składnikiem na krem, ale w opisie wykonania gdzieś znika ��
OdpowiedzUsuńDziękuję, zaraz będę poprawiać:)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)