20.11.2015

TARTA Z ORZECHAMI PEKAN

Tarta z orzechami pekan



Jest to tradycyjne ciasto na amerykańskie święto - Święto Dziękczynienia, Thanksgiving.
Thanksgiving upamiętnia dożynkową ucztę, którą Pielgrzymi, czyli pierwsi kolonizatorzy Nowej Anglii wydali w roku 1621 na cześć Indian Wampanoag. Dzieci w szkołach uczą się, że było miło i poprawnie politycznie. Podręczniki nie wspominają jednak o tym, że kiedy purytanie poczuli się pewniej, w ramach budowy nowego królestwa niebieskiego, wyrżnęli plemię Wampanoag, a głowę ich wodza Metacometa zatknęli nad bramą fortu Plymouth. Sterczała tam ponad 20 lat. Amerykanie świętują, a mieszkańcy rezerwatów w każdy czwarty czwartek listopada obchodzą Narodowy Dzień Żałoby.* 
No cóż, to druga strona medalu, tego uroczystego i hucznie obchodzonego przez Amerykanów święta...
Najbardziej popularnymi ciastami w tym dniu są muffiny kukurydziane, tarta dyniowa i tarta z orzechami pekan, czyli Maple Bourbon Pekan Pie. Oprócz powszechnych składników typu masło, mąka, jajka itd musiałam nabyć orzechy pekan i bourbon. Przy okazji, jako ignorantka, przeszłam małe szkolenie w sklepie monopolowym:) Sympatyczna Pani Hania, ekspedientka w tymże sklepie, wytłumaczyła mi co to jest bourbon i czym różni się od whiskey. Przy okazji serdecznie ją pozdrawiam:)
Bourbon jest amerykańską whiskey, która produkowana jest wyłącznie w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy i jest leżakowana w świeżych beczkach dębowych.
Przepis na ciasto wzięłam z oficjalnej strony Marthy Stewart.

* za artykułem w tygodniku Newsweek, autorstwa Piotra Milewskiego


Potrzebne składniki:

Na ciasto:
300g mąki pszennej
200g zimnego masła
80g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego


na nadzienie:
200g cukru brązowego
160g złotego syropu
3 łyżki bourbon
56g masła
3 duże jajka
60ml śmietany
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150-200g orzechów pekan






dodatkowo:
150ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru


Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki. Po pół godziny wyjmujemy i wałkujemy. Wykładamy ciastem formę, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Ciasto nakłuwamy i obciążamy kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą. 





Pieczemy 15 minut w  temperaturze 200  stopni, zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia.
2. Cukier, syrop, alkohol i masło umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając. Studzimy. Orzechy rozdrabniamy zostawiając trochę na dekorację. 


Jajka ubijamy z solą, dodajemy ekstrakt i śmietanę. Dodajemy ostudzony karmel, mieszamy z orzechami i wylewamy na spód tarty. Dekorujemy orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 60 minut ( test suchego patyczka).


3. Do dekoracji ciasta ubijamy śmietanę z cukrem. Dekorujemy.





Smacznego!




2 komentarze: