Cupcakes srebrzyste
Szukałam parę dni dobrego przepisu na waniliowe cupcakes. Przepis okazał się rewelacyjny, każde następne ciastka waniliowe będę piekła z tego przepisu. Cupcakes są delikatne, puszyste, aromatyczne, wilgotne. Ten przepis można traktować jak bazę i zmieniać tylko kremy i dekorację.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
60g masło w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
1 op cukru z wanilią
2 jajka
175g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
75ml śmietanki
60ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
160ml mleka
na nadzienie:
1 op budyniu waniliowego
350ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
na krem:
250g serka mascarpone
150g serka typu philadelphia
2-3 łyżki cukru pudru
na nadzienie:
1 op budyniu waniliowego
350ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
na krem:
250g serka mascarpone
150g serka typu philadelphia
2-3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Gotujemy budyń. 300ml mleka gotujemy z cukrem i ziarnami wanilii wydłubanymi z laski. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gdy mleko jest już gorące, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym i mieszając gotujemy budyń. Studzimy.
2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
3. Przesiewamy do miski mąkę z solą, proszkiem i sodą. Do drugiej miski wlewamy mleko, śmietankę, olej.
4. Mieszając trzepaczką maślaną miksturę dodajemy na przemian produkty sypkie i płynne. Całość mieszamy nie miksujemy.
5. Do formy na cupcakes wkładamy papilotki.
5. Do formy na cupcakes wkładamy papilotki.
6. Oba rodzaje serków i cukier wkładamy do miski i mieszamy na wolnych obrotach.
Cupcakes dekorujemy kremem i srebrną posypką.
Oj głodna jestem:)
OdpowiedzUsuń