05.12.2015

CUPCAKES SREBRZYSTE

Cupcakes srebrzyste



  Szukałam parę dni dobrego przepisu na waniliowe cupcakes. Przepis okazał się rewelacyjny, każde następne ciastka waniliowe będę piekła z tego przepisu.  Cupcakes są delikatne, puszyste, aromatyczne, wilgotne. Ten przepis można traktować jak bazę i zmieniać tylko kremy i dekorację.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
60g masło w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
1 op cukru z wanilią
2 jajka
175g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
75ml śmietanki
60ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
160ml mleka

na nadzienie:
1 op budyniu waniliowego
350ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii

na krem:
250g serka mascarpone
150g serka typu philadelphia
2-3 łyżki cukru pudru



Sposób wykonania:

1. Gotujemy budyń. 300ml mleka gotujemy z cukrem i ziarnami wanilii wydłubanymi z laski. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gdy mleko jest już gorące, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym i mieszając gotujemy budyń. Studzimy.
2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. 
3. Przesiewamy do miski mąkę z solą, proszkiem i sodą. Do drugiej miski wlewamy mleko, śmietankę, olej.
4. Mieszając trzepaczką maślaną miksturę dodajemy na przemian produkty sypkie i płynne. Całość mieszamy nie miksujemy. 
5. Do formy na cupcakes wkładamy papilotki. 



Nakładamy do każdej trochę ciasta, potem budyń i na wierzchu znowu trochę ciasta. 




Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 15-18 minut (test suchego patyczka). Studzimy.









6. Oba rodzaje serków i cukier wkładamy do miski i mieszamy na wolnych obrotach. 
Cupcakes dekorujemy kremem i srebrną posypką.











Smacznego!


1 komentarz: