08.12.2015

CUPCAKES ŚWIĄTECZNE Z MASĄ CUKROWĄ

Cupcakes świąteczne z masą cukrową



Przepis na ciasto jest dokładnie taki, jak w poprzednich babeczkach, czyli najlepszy jaki do tej pory udało mi się uzyskać. Jest fantastyczny, więc go nie zmieniam.






Pomysł na dekorację podpatrzyłam na stronie www.cakesdecor.com



 Potrzebne składniki:

60g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
1op cukru z wanilią
2 jajka
175g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
75ml śmietanki
60ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
160ml mleka

dodatkowo:
50g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki śmietanki 30%
4-5 łyżek cukru pudru
biała i niebieska masa cukrowa


Sposób wykonania:

1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
2. Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę i sól. Do drugiej miski wlewamy mleko, śmietankę i olej.
3. Dodajemy do maślanej mikstury produkty sypkie i płynne na przemian, mieszamy je trzepaczką. Nie miksujemy.
4. Napełniamy papilotki do cupcakes. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15-18 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
5. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy w czasie miksowania po jednej łyżce śmietanki. Smarujemy, cienko  kremem, wierzch każdej babeczki.
6. Białą i niebieską masę wałkujemy cienko. Z niebieskiej wykrawamy kółka, z białej wycinamy choinki. 


Kółeczka dociskamy do babeczek, masa maślana działa tutaj jak klej. Przycinamy kółka, jeśli są za duże. Choinki przylepiamy smarując lekko wodą.


Z białej masy lepimy też małe kuleczki i gwiazdeczki.



Smacznego!


1 komentarz: