31.10.2014

TORT WANILIOWY Z MIGDAŁAMI I ORZECHAMI PISTACJOWYMI

Tort waniliowy z migdałami i orzechami pistacjowymi


Jeśli mam ochotę na coś bardzo dobrego, robię właśnie to ciasto. Jest to przeróbka tortu adwokackiego Magdy Gessler. Powstał z myślą, żeby mogły zjeść go także dzieci. Krem jest bajecznie dobry, a biszkopt puszysty i wilgotny.


Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki tortowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

na krem waniliowy:
300g masła w temperaturze pokojowej
300g cukru pudru
8 żółtek
laska wanilii
20g mąki pszennej
250ml mleka
100g serka mascarpone

na dekoracje:
biała masa marcepanowa
orzechy pistacjowe
migdały

na poncz:
1/2 szklanki mleka
cukier
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)



Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na pianę z połową cukru i solą. Ubijamy żółtka z pozostałym cukrem. Łączymy obydwie masy. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30-40 minut.
2. Zagotowujemy mleko z wanilią (pestki wyjmujemy z wanilii i wkładamy do mleka). Żółtka ubijamy z cukrem (zostawiamy dwie łyżki cukru do masła) na puch, dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Żółtka zalewamy gorącym mlekiem i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy i studzimy.
3. Ubijamy masło z dwoma łyżkami cukru. Dalej ubijając dodajemy po łyżce budyniu. Dodajemy na końcu serek mascarpone i mieszamy. Siekamy orzechy i migdały, dodajemy dwie łyżki do kremu. 
4. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy i przekładamy kremem.


 Na wierzch kładziemy krem, obsypujemy orzechami i migdałami. Wałkujemy masę marcepanową na pasek o szerokości równej wysokości ciasta i długości równej obwodowi ciasta. 


U mnie wyszedł pasek o szerokości 5 cm i długości 57 cm. Dodatkowo, dla dekoracji, zrobiłam kwiatki z barwionej masy cukrowej. Ciasto przechowujemy w lodówce.



Smacznego!


2 komentarze: