Naleśniki z sosem pomarańczowym
Jest to jeden z najbardziej znanych deserów francuskich. Crepes Suzette są w menu prawie każdej restauracji i kawiarni francuskiej. Naleśniki podawane są obowiązkowo z karmelizowanym, pomarańczowym sosem podlanym likierem pomarańczowym, najczęściej Grand Marnier.
Legenda głosi, że pierwszy raz podano je w 1895 roku księciu Walii, przyszłemu królowi Edwardowi VII, którego gościem była piękna francuska dziewczyna o imieniu Suzette.
Przepis na podstawie książki WYŚMIENITA KUCHNIA FRANCUSKA autorstwa Carole Clements i Elizabeth Wolf-Cohen
Potrzebne składniki:
Legenda głosi, że pierwszy raz podano je w 1895 roku księciu Walii, przyszłemu królowi Edwardowi VII, którego gościem była piękna francuska dziewczyna o imieniu Suzette.
Przepis na podstawie książki WYŚMIENITA KUCHNIA FRANCUSKA autorstwa Carole Clements i Elizabeth Wolf-Cohen
Potrzebne składniki:
na ciasto naleśnikowe:
120g mąki pszennej
30g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
250ml mleka
60ml wody
30ml wody z kwiatów pomarańczy
30g masła
na sos pomarańczowy:
85g masła
55g cukru pudru
starta skórka i sok z jednej cytryny
szklanka świeżego soku z pomarańczy
60ml likieru pomarańczowego
dodatkowo:
brandy do zapalenia
Sposób wykonania:
1. Ubijamy lekko jajka. Przesiewamy mąkę, sól i cukier, mieszamy z jajkami. Powoli dolewamy mleko i wodę ubijając, aż powstanie rzadkie ciasto. Dodajemy wodę pomarańczową i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione masło i smażymy naleśniki na klarowanym maśle.
2. Przygotowujemy sos.
Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz likier. Chwilę gotujemy. Na patelnię z sosem kładziemy naleśnik, obracamy lekko patelnią, aby cały pokrył się sosem. Zwijamy go na pół i jeszcze raz na pół. Odkładamy na talerz.
Podgrzewamy i zwijamy w sosie, po kolei, wszystkie naleśniki.
85g masła
55g cukru pudru
starta skórka i sok z jednej cytryny
szklanka świeżego soku z pomarańczy
60ml likieru pomarańczowego
dodatkowo:
brandy do zapalenia
Sposób wykonania:
1. Ubijamy lekko jajka. Przesiewamy mąkę, sól i cukier, mieszamy z jajkami. Powoli dolewamy mleko i wodę ubijając, aż powstanie rzadkie ciasto. Dodajemy wodę pomarańczową i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione masło i smażymy naleśniki na klarowanym maśle.
2. Przygotowujemy sos.
Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz likier. Chwilę gotujemy. Na patelnię z sosem kładziemy naleśnik, obracamy lekko patelnią, aby cały pokrył się sosem. Zwijamy go na pół i jeszcze raz na pół. Odkładamy na talerz.
Podgrzewamy i zwijamy w sosie, po kolei, wszystkie naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz