21.10.2014

NALEŚNIKI Z SOSEM POMARAŃCZOWYM

Naleśniki z sosem pomarańczowym



Jest to jeden z najbardziej znanych deserów francuskich. Crepes Suzette są w menu prawie każdej restauracji i kawiarni francuskiej. Naleśniki podawane są obowiązkowo z karmelizowanym, pomarańczowym sosem podlanym likierem pomarańczowym, najczęściej Grand Marnier.
Legenda głosi, że pierwszy raz podano je w 1895 roku księciu Walii, przyszłemu królowi Edwardowi VII, którego gościem była piękna francuska dziewczyna o imieniu Suzette.

Przepis na podstawie książki WYŚMIENITA KUCHNIA FRANCUSKA autorstwa Carole Clements i Elizabeth Wolf-Cohen


Potrzebne składniki:

na ciasto naleśnikowe:
120g mąki pszennej
30g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
250ml mleka
60ml wody
30ml wody z kwiatów pomarańczy
30g masła

na sos pomarańczowy:
85g masła
55g cukru pudru
starta skórka i sok z jednej cytryny
szklanka świeżego soku z pomarańczy
60ml likieru pomarańczowego

dodatkowo:
brandy do zapalenia




Sposób wykonania:

1. Ubijamy lekko jajka. Przesiewamy mąkę, sól i cukier, mieszamy z jajkami. Powoli dolewamy mleko i wodę ubijając, aż powstanie rzadkie ciasto. Dodajemy wodę pomarańczową i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione masło i smażymy naleśniki na klarowanym maśle. 
2. Przygotowujemy sos. 



Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz likier. Chwilę gotujemy. Na patelnię z sosem kładziemy naleśnik, obracamy lekko patelnią, aby cały pokrył się sosem. Zwijamy go na pół i jeszcze raz na pół. Odkładamy na talerz. 
Podgrzewamy i zwijamy w sosie, po kolei, wszystkie naleśniki.
3. Układamy naleśniki na półmisku, polewamy resztą sosu, dekorujemy cząstkami pomarańczy.



Na koniec, podlewamy brandy i zapalamy.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz