04.10.2014

CIASTO - FANTAZJA JABŁKOWO-SEROWA

Ciasto - Fantazja jabłkowo-serowa



Muszę przyznać, że jest trochę pracy z tym ciastem. Najpierw trzeba dusić jabłka, potem wyrabiać kruche ciasto, potem miksować nadzienie serowe, potem ucierać marcepan ... :) Zazwyczaj jednak jest tak, że pracowite ciasta są najsmaczniejsze i ... tak też jest w tym przypadku!
Wyśmienite ciasto o wielu smakach. Przepis zaczerpnęłam z czasopisma sprzed kilkudziesięciu lat, z notatnika mojej mamy :)




Potrzebne składniki:

na kruche ciasto:
250g mąki pszennej
125g zimnego masła
szczypta soli
75g cukru pudru
1 jajko

nadzienie jabłkowe:
750g jabłek
100g cukru kryształ
1 łyżka budyniu waniliowego
mielony cynamon
mielone goździki

nadzienie serowe:
400g białego sera
100g kwaśnej śmietany
50g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego

dodatkowo:
150g marcepanu
1 żółtko
25g cukru pudru







Sposób wykonania:

1. Zagniatamy ciasto. Łączymy wszystkie składniki, krótko wyrabiamy, odkładamy do lodówki.



2. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki, dodajemy cukier, przyprawy, kilka łyżek wody i dusimy do uzyskania gęstej masy jabłkowej. 



Jedną łyżkę budyniu mieszamy z 3 łyżkami wody, dodajemy do jabłek. Chwilę podgrzewamy, a następnie studzimy.
3. Biały ser mielimy trzykrotnie i miksujemy z pozostałymi składnikami nadzienia serowego.
4. Marcepan ucieramy z żółtkiem i cukrem.
5. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki formy. Masę jabłkową wykładamy na ciasto, a na to masę serową.
Z marcepana rolujemy kulki (lub inne, dowolne kształty) i układamy na wierzchu. 



6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Nie wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego przestudzenia.



Posypujemy cukrem pudrem. Kulki marcepanowe możemy posmarować miodem. 



Na talerzu podajemy udekorowane płynną czekoladą i miętą.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz