Ciasto - Fantazja jabłkowo-serowa
Muszę przyznać, że jest trochę pracy z tym ciastem. Najpierw trzeba dusić jabłka, potem wyrabiać kruche ciasto, potem miksować nadzienie serowe, potem ucierać marcepan ... :) Zazwyczaj jednak jest tak, że pracowite ciasta są najsmaczniejsze i ... tak też jest w tym przypadku!
Wyśmienite ciasto o wielu smakach. Przepis zaczerpnęłam z czasopisma sprzed kilkudziesięciu lat, z notatnika mojej mamy :)
Potrzebne składniki:
Wyśmienite ciasto o wielu smakach. Przepis zaczerpnęłam z czasopisma sprzed kilkudziesięciu lat, z notatnika mojej mamy :)
Potrzebne składniki:
na kruche ciasto:
250g mąki pszennej
125g zimnego masła
szczypta soli
75g cukru pudru
1 jajko
nadzienie jabłkowe:
750g jabłek
100g cukru kryształ
1 łyżka budyniu waniliowego
mielony cynamon
mielone goździki
nadzienie serowe:
100g kwaśnej śmietany
50g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
dodatkowo:
150g marcepanu
1 żółtko
25g cukru pudru
Sposób wykonania:
2. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki, dodajemy cukier, przyprawy, kilka łyżek wody i dusimy do uzyskania gęstej masy jabłkowej.
Jedną łyżkę budyniu mieszamy z 3 łyżkami wody, dodajemy do jabłek. Chwilę podgrzewamy, a następnie studzimy.
Jedną łyżkę budyniu mieszamy z 3 łyżkami wody, dodajemy do jabłek. Chwilę podgrzewamy, a następnie studzimy.
3. Biały ser mielimy trzykrotnie i miksujemy z pozostałymi składnikami nadzienia serowego.
4. Marcepan ucieramy z żółtkiem i cukrem.
5. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki formy. Masę jabłkową wykładamy na ciasto, a na to masę serową.
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Nie wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz