18.10.2014

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM DYNIOWYM

Ciasto dyniowe z kremem dyniowym



Przepyszne ciasto dyniowe, najlepsze jakie jadłam!
 Przepis pochodzi  z restauracji Dom Polski z Warszawy. Umieszczam go bez zmian, za zgodą (a nawet aprobatą :)) restauracji. Podobno autorka, właścicielka restauracji, udoskonalała go długo, żeby dojść do tego, perfekcyjnego i wyśmienitego przepisu.




Potrzebne składniki:

na ciasto:
800g puree z dyni
120g masła
100g miodu płynnego
60g cukru pudru
4 jajka
1 kieliszek rumu
80g mąki
50g mielonych migdałów
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g rodzynek
20g posiekanych orzechów włoskich
otarta skórka z pomarańczy

na krem:
500g serka mascarpone
3 żółtka
50g miodu
3 łyżki puree z dyni
szczypta cynamonu





Sposób wykonania:

1. Miksujemy dynię z miodem, masłem, cukrem i rumem.
2. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do masy. Dodajemy mąkę, proszek, skórkę pomarańczową oraz bakalie.
3. Ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z masą.
4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.



5. Robimy krem.
 Topimy miód. Ubijamy żółtka wlewając strużką miód. Łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy dynię i cynamon.



W restauracji ciasto jest pieczone w okrągłej formie i podawane z kremem na wierzchu. Ja swoje ciasto upiekłam w dużej prostokątnej formie, podzieliłam na trzy części i przełożyłam kremem. Zrobiłam tak, ze względu na to, że wyszło dużo masy, a ja nie mam tak dużej, okrągłej formy.





Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Dzisiaj trafiłam na Pani blog i jestem pod wrażeniem. Tyle fajnych przepisów .Zaczynam eksperymentować .
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) zapraszam do zaglądania tu od czasu do czasu:)
      Zapraszam do polubienia https://www.facebook.com/sweetorangeblog?ref=settings
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. A na jak duża blachę żeby wyszły właśnie takie 3 zgrabne blaty? Jest możliwość pieczenia jednego po drugim czy najlpeiej wszystko na raz a następnie przekroić na 3?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać komentarz pod zdjęciem w punkcie 5, tam dokładnie wyjaśniam.
      Ja piekłam na dużej blasze z piekarnika.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedzenie mojego bloga:)

      Usuń
  3. Chciałabym zrobić to ciasto bo uwielbiam dynię. Czy zamiast mascarpone mogłabym dać kremówkę?
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo, proponuję wtedy dodać trochę żelatyny, żeby krem nie okazał się za rzadki i nie zaczął spływać z ciasta:)
      Zasada jest taka: 6 płatków żelatyny (po 2g każdy) na 500 ml i proporcjonalnie..
      Pozdrawiam:)

      Usuń