Ciasto dyniowe z kremem dyniowym
Przepyszne ciasto dyniowe, najlepsze jakie jadłam!
Przepis pochodzi z restauracji Dom Polski z Warszawy. Umieszczam go bez zmian, za zgodą (a nawet aprobatą :)) restauracji. Podobno autorka, właścicielka restauracji, udoskonalała go długo, żeby dojść do tego, perfekcyjnego i wyśmienitego przepisu.
Potrzebne składniki:
Przepis pochodzi z restauracji Dom Polski z Warszawy. Umieszczam go bez zmian, za zgodą (a nawet aprobatą :)) restauracji. Podobno autorka, właścicielka restauracji, udoskonalała go długo, żeby dojść do tego, perfekcyjnego i wyśmienitego przepisu.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
800g puree z dyni
120g masła
100g miodu płynnego
60g cukru pudru
4 jajka
1 kieliszek rumu
80g mąki
50g mielonych migdałów
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g rodzynek
20g posiekanych orzechów włoskich
otarta skórka z pomarańczy
na krem:
500g serka mascarpone
3 żółtka
50g miodu
3 łyżki puree z dyni
szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
1. Miksujemy dynię z miodem, masłem, cukrem i rumem.
2. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do masy. Dodajemy mąkę, proszek, skórkę pomarańczową oraz bakalie.
3. Ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z masą.
5. Robimy krem.
Topimy miód. Ubijamy żółtka wlewając strużką miód. Łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy dynię i cynamon.
Dzisiaj trafiłam na Pani blog i jestem pod wrażeniem. Tyle fajnych przepisów .Zaczynam eksperymentować .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Dziękuję:) zapraszam do zaglądania tu od czasu do czasu:)
UsuńZapraszam do polubienia https://www.facebook.com/sweetorangeblog?ref=settings
Pozdrawiam serdecznie:)
A na jak duża blachę żeby wyszły właśnie takie 3 zgrabne blaty? Jest możliwość pieczenia jednego po drugim czy najlpeiej wszystko na raz a następnie przekroić na 3?
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać komentarz pod zdjęciem w punkcie 5, tam dokładnie wyjaśniam.
UsuńJa piekłam na dużej blasze z piekarnika.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedzenie mojego bloga:)
Chciałabym zrobić to ciasto bo uwielbiam dynię. Czy zamiast mascarpone mogłabym dać kremówkę?
OdpowiedzUsuńIza
Izo, proponuję wtedy dodać trochę żelatyny, żeby krem nie okazał się za rzadki i nie zaczął spływać z ciasta:)
UsuńZasada jest taka: 6 płatków żelatyny (po 2g każdy) na 500 ml i proporcjonalnie..
Pozdrawiam:)
jaka odmiana dyni??
OdpowiedzUsuńNajlepsza piżmowa, słodka i bardzo pomarańczowa
Usuń