01.10.2014

TORCIK KOKOSOWO-MALINOWY

Torcik kokosowo-malinowy



Torcik powstał do filmu z urodzinowymi życzeniami dla mojej bratanicy, Joanny :) ... Był kropką na koniec zdania :) ... Taki filmowy żarcik :)
Oprócz tego torcik jest przepysznym ciastem, o czym ona, niestety, nie mogła się przekonać, bo mieszka bardzo, bardzo daleko ode mnie... 



Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
80g cukru
120g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki gorzkiego kakao (płaskie)

na krem:
500g serka mascarpone
150g śmietany 36%
200g musu malinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody z sokiem malinowym
1 puszka mleczka kokosowego
1 szklanka cukru drobnego
50g wiórków kokosowych

na poncz:
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki likieru kokosowego

dodatkowo:
100g płatków migdałowych




Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z 40g cukru i wanilią na puch. Ubijamy białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli na pianę. Łączymy mikstury i dosypujemy mąkę. Odkładamy 1/4 masy i dodajemy do niej kakao. Pieczemy biały biszkopt i ciemny, w foremkach o tych samych rozmiarach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30 minut biały biszkopt i ciemny odpowiednio krócej (test suchego patyczka)
2. Mus malinowy podgrzewamy, słodzimy do smaku. Mieszamy wodę z sokiem i mąką ziemniaczaną, dodajemy do musu, robimy kisiel. Studzimy.
3. Podgrzewamy mleczko kokosowe z cukrem, cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję kremową. Studzimy. Miksujemy serek mascarpone, dodajemy mleczko kokosowe i wiórki. Ubijamy śmietanę, dodajemy do kremu, delikatnie mieszamy. Można odłożyć kilka łyżek kremu, przed dodaniem wiórków kokosowych, do dekoracji wierzchu ciasta.
4. Kroimy biały biszkopt na kilka krążków.



 Nasączamy krążki ponczem. Przekładamy kremem malinowym i serowym, na przemian. Ciemny biszkopt dajemy na spód tortu. Obkładamy kremem boki i wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki.
5. Płatki migdałowe prażymy na patelni. Studzimy.
6. Torcik obsypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy według swojego uznania.






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz