29.10.2014

CIASTO ZE SZPINAKIEM

Ciasto ze szpinakiem



Bardzo oryginalne ciasto. Ciekawy smak, w którym wcale nie wyczuwa się szpinaku, a przede wszystkim piękny kolor. Przepis jest obecny na każdym prawie polskim blogu :) Nie dziwię się, jest bardzo spektakularny. Polecam wobec tego i ja :)


Potrzebne składniki:

na ciasto:
450g mrożonego, drobno mielonego szpinaku
280g cukru pudru
3 jajka
250ml oleju z pestek winogron
350g mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia


na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru (lub według uznania)

dodatkowo do dekoracji:
pestki granatu
maliny


Sposób wykonania:

1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. 
2. Jajka miksujemy z cukrem. Dalej miksując dodajemy po kolei olej, mąkę, proszek i na koniec szpinak.
3. Masę przekładamy do formy (tortownica o średnicy 24-26 cm lub podobna) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut.
4. Robimy krem. Ubijamy śmietanę, serek miksujemy  z cukrem, dodajemy ubitą śmietanę.
5. Odcinamy górę ciasta, około 1/3.



Kruszymy na drobne kawałki. Na wierzch i boki ciasta nakładamy krem, obkładamy okruchami ciasta. 



Dekorujemy pestkami granatu.
6. Z tego ciasta można także przygotować małe ciastka. 
Pierścieniem wykrawamy ciastka. 



Każde ciastko kroimy na trzy krążki. Między dwa krążki i na wierzch nakładamy krem. Trzeci krążek kruszymy i posypujemy ciastko na wierzchu. Dekorujemy owocami i czekoladą. 





Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pyszne ciasto robiłam kilka razy i wszystkich zachwyca nawet tak wielkich sceptyków szpinaku jak mojego męża i teścia:)

    OdpowiedzUsuń