Ciasto ze szpinakiem
Bardzo oryginalne ciasto. Ciekawy smak, w którym wcale nie wyczuwa się szpinaku, a przede wszystkim piękny kolor. Przepis jest obecny na każdym prawie polskim blogu :) Nie dziwię się, jest bardzo spektakularny. Polecam wobec tego i ja :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
450g mrożonego, drobno mielonego szpinaku
280g cukru pudru
3 jajka
250ml oleju z pestek winogron
350g mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru (lub według uznania)
dodatkowo do dekoracji:
pestki granatu
maliny
Sposób wykonania:
1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku.
2. Jajka miksujemy z cukrem. Dalej miksując dodajemy po kolei olej, mąkę, proszek i na koniec szpinak.
3. Masę przekładamy do formy (tortownica o średnicy 24-26 cm lub podobna) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut.
4. Robimy krem. Ubijamy śmietanę, serek miksujemy z cukrem, dodajemy ubitą śmietanę.
5. Odcinamy górę ciasta, około 1/3.
Kruszymy na drobne kawałki. Na wierzch i boki ciasta nakładamy krem, obkładamy okruchami ciasta.
Dekorujemy pestkami granatu.
Kruszymy na drobne kawałki. Na wierzch i boki ciasta nakładamy krem, obkładamy okruchami ciasta.
Dekorujemy pestkami granatu.
6. Z tego ciasta można także przygotować małe ciastka.
Pyszne ciasto robiłam kilka razy i wszystkich zachwyca nawet tak wielkich sceptyków szpinaku jak mojego męża i teścia:)
OdpowiedzUsuń