Ciastka z kremem kawowym
To są kolejne personalne ciasteczka. Zamiast robić duże ciasta i torty, a potem kroić na kawałki, robimy małe porcjowane ciasteczka.
Przepis na biszkopt Jaconda i polewę czekoladową zaczerpnęłam z przepisów Galerii Tortów Artystycznych z Krakowa, a przepis na krem, z oficjalnej strony francuskiego mistrza cukiernictwa Pierre Hermesa.
Potrzebne składniki:
Przepis na biszkopt Jaconda i polewę czekoladową zaczerpnęłam z przepisów Galerii Tortów Artystycznych z Krakowa, a przepis na krem, z oficjalnej strony francuskiego mistrza cukiernictwa Pierre Hermesa.
Potrzebne składniki:
na biszkopt Jaconda:
125g mielonych migdałów
125g cukru pudru
30g mąki pszennej
10g drobnego cukru
65g jajek (około 1jajko)
25g roztopionego masła
105g białek (około 3 sztuki)
20g cukru
na krem kawowy:
250g masła
20g kawy rozpuszczalnej
50ml wody
140g drobnego cukru
2 jajka
2 żółtka
na glazurę:
150g mlecznej czekolady
65ml mleka
25g glukozy
1g żelatyny
Sposób wykonania:
1. Do miski wsypujemy migdały, mąkę i cukier puder. Lekko ubijamy jajko z 10g cukru, dodajemy do sypkich produktów, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Delikatnie mieszamy z masą, dodajemy płynne masło. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masło miksujemy, aż do białości. Gotujemy syrop z cukru i wody, aż osiągnie temperaturę 120 stopni. W tym czasie miksujemy jajka z żółtkami, dalej miksując wlewamy strużką syrop.
Miksujemy masło, dodając po łyżce masę jajeczną. Na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę.
3. Z ciasta wykrawamy pierścieniami kółka, przekładamy je kremem i wkładamy do lodówki.
4. Wykonujemy polewę czekoladową. Czekoladę kroimy na drobno.
Gotujemy mleko z glukozą. Namaczamy żelatynę, odsączamy ją i dodajemy do mleka. Zalewamy tym czekoladę i mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję.
5. Ciastka wyjmujemy z lodówki, zalewamy polewą i odstawiamy do stężenia. Ciastka dowolnie dekorujemy. Bardzo efektownie wygląda, jeśli każde ciastko udekorujemy inaczej.
Ja nawet jedno ciastko udekorowałam niebieską masą marcepanową, a z białej zrobiłam napis.
na krem kawowy:
250g masła
20g kawy rozpuszczalnej
50ml wody
140g drobnego cukru
2 jajka
2 żółtka
na glazurę:
150g mlecznej czekolady
65ml mleka
25g glukozy
1g żelatyny
Sposób wykonania:
1. Do miski wsypujemy migdały, mąkę i cukier puder. Lekko ubijamy jajko z 10g cukru, dodajemy do sypkich produktów, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Delikatnie mieszamy z masą, dodajemy płynne masło. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masło miksujemy, aż do białości. Gotujemy syrop z cukru i wody, aż osiągnie temperaturę 120 stopni. W tym czasie miksujemy jajka z żółtkami, dalej miksując wlewamy strużką syrop.
Miksujemy masło, dodając po łyżce masę jajeczną. Na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę.
3. Z ciasta wykrawamy pierścieniami kółka, przekładamy je kremem i wkładamy do lodówki.
4. Wykonujemy polewę czekoladową. Czekoladę kroimy na drobno.
Gotujemy mleko z glukozą. Namaczamy żelatynę, odsączamy ją i dodajemy do mleka. Zalewamy tym czekoladę i mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję.
5. Ciastka wyjmujemy z lodówki, zalewamy polewą i odstawiamy do stężenia. Ciastka dowolnie dekorujemy. Bardzo efektownie wygląda, jeśli każde ciastko udekorujemy inaczej.
Ja nawet jedno ciastko udekorowałam niebieską masą marcepanową, a z białej zrobiłam napis.
O matko ,ale te ciastka wyglądają jak małe dzieła sztuki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) jak miło usłyszeć takie słowa! Moi domownicy już tak się przyzwyczaili do moich wypieków, że dla nich to nic nadzwyczajnego, ... po prostu normalka :)
UsuńNormalka? bije Pani nie jedną cukiernie na głowę!
OdpowiedzUsuńPodobają mi się bardzo, bardzo :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie techniczne .... jak piekłaś biszkopt? Masz takie foremki malutkie? Czy pieczesz duży biszkopt, a potem wykrawasz koła pożądanej wielkości? Napisz proszę dokładniej jak to robisz ... bo w przepisie jakoś to nie wybrzmiało ... Chciałabym spróbować ... a nie wiem jak się do nich najlepiej zabrać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Szkat :)
Cieszę się bardzo, że moje ciasteczka spodobały się! Dziękuję :)
UsuńPrzepraszam, może za mało precyzyjnie napisałam o tym biszkopcie :)
W pkt 1 napisałam, że ciasto wylewamy na blachę, to jest blacha na cały piekarnik, a w pkt 3, że z ciasta wykrawamy pierścieniami kółka - tak to robiłam :) pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzania mojej strony, dziękuję za aktywne komentarze