28.10.2014

MUS CZEKOLADOWY Z CHRUPKĄ I GRUSZKAMI

Mus czekoladowy z chrupką i gruszkami



Wspaniały torcik z musem czekoladowym, na podstawie  przepisu Galerii Tortów Artystycznych z Krakowa (ze zmianami). Tort zaskakuje swoim wnętrzem. Mus czekoladowy kryje w środku chrupkę orzechową i karmelizowane gruszki. Warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić ten deser.




Potrzebne składniki:

na biszkopt:
2 jajka
40g cukru pudru
60g mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

na chrupkę:
60g mlecznej czekolady
45g masła orzechowego
20g laskowych orzechów
20g pokruszonych wafli

na nadzienie z gruszek:
300g gruszek 
30g brązowego cukru
30g masła
1/2  łyżeczki cynamonu
30g brandy

na mus:
65ml śmietany 30%
60ml mleka
20g cukru
50g żółtek (około 3 sztuk)
225g gorzkiej czekolady 74% kakao
450g bitej śmietany 

na polewę:
150g gorzkiej czekolady
65g mleka
25g glukozy
1g żelatyny


Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z połową ilości cukru. Ubijamy białko z pozostałym cukrem. Łączymy delikatnie białko z żółtkiem, dodajemy mąkę. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut. Studzimy.
2. Przygotowujemy chrupkę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy masło orzechowe oraz posiekane orzechy i pokruszone wafle. Całość rozsmarowujemy na spodzie tortownicy o średnicy 16 cm i wkładamy do lodówki.
3. Bierzemy gruszki z syropu z puszki lub sami gotujemy surowe gruszki w syropie. Gruszki kroimy na małe kawałki. 
Na patelni podgrzewamy masło, cukier i cynamon. Dodajemy gruszki i karmelizujemy je, cały czas mieszając. Następnie wlewamy brandy i zapalamy, poruszamy patelnią, aby ogień objął wszystkie gruszki. Studzimy. 
4. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22 cm. Na dno, w środku układamy biszkopt, na niego kładziemy chrupkę i na wierzch układamy gruszki. 
5. Robimy mus. Czekoladę rozdrabniamy, na bardzo drobne kawałki albo ścieramy na tarce. Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę, zagotowujemy. Ubijamy żółtka z cukrem na puch, zalewamy gorącym mlekiem, energicznie mieszamy. Miksturę z powrotem przelewamy do rondelka i mieszając dalej podgrzewamy do temperatury 85 stopni. Zalewamy czekoladę, mieszamy i studzimy do 40 stopni. Wkładamy połowę bitej śmietany i energicznie mieszamy. Następnie wkładamy resztę bitej śmietany, mieszając już bardzo delikatnie.
6. Mus przekładamy do tortownicy, szczelnie wypełniamy przestrzeń po bokach, wyrównujemy wierzch, wkładamy do lodówki. 
7. Czekoladę ścieramy na tarce. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mleko z glukozą podgrzewamy. Żelatynę wkładamy do mleka, rozpuszczamy. Czekoladę zalewamy gorącym płynem, mieszamy delikatnie, aby się rozpuściła, ale nie miała pęcherzyków powietrza. 
8. Ciasto wyjmujemy z lodówki i polewamy polewą. Wkładamy znowu do lodówki. 
Dekorujemy. 



Moje ciasto udekorowałam czekoladkami. Na boki przykleiłam czekoladowe kwadraty. Deser zrobił się mocno czekoladowo-czekoladowy :)





Smacznego!


2 komentarze: