18.10.2014

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM

Tort czekoladowy z kremem chałwowym


Dekadencki tort, mocno czekoladowy z kremem maślano-chałwowym. Smakuje wyśmienicie z mocną, popołudniową  kawą :) Nie jest przesłodzony. Lekkości dodaje mu kwaskowaty smak konfitur z czarnych porzeczek, których dodałam cały słoiczek.




Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
100g cukru pudru
60g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
20g gorzkiego kakao
20g czekolady w proszku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
2 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki cukru drobnego
300g masła
350g chałwy wanilowej
2 łyżeczki spirytusu (opcjonalnie)

na polewę:
5 łyżek czekolady w proszku
3 łyżki mleka
1 płatek żelatyny (2g)

dodatkowo:
200g konfitury z czarnej porzeczki
100g białego sezamu
50g orzechów laskowych




Sposób wykonania:

1. Wykonujemy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy do jednej miski mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, czekoladę i proszek. Ubijamy białko z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy na przemian żółtka i sypkie produkty. Masę wykładamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie. 
2. Robimy krem. Jajka i żółtko miksujemy z cukrem w kąpieli wodnej. Zestawiamy i dalej miksując, studzimy. Masło miksujemy, dodajemy po łyżce kogla mogla cały czas miksując. Chałwę rozdrabniamy widelcem, dodajemy do masła, dalej cały czas miksując. 
3. Ciasto kroimy na trzy blaty, następnie każdy z nich jeszcze na pół. Otrzymamy 6 cieniutkich krążków. Układamy trzy blaty na stole, każdy smarujemy porzeczkową konfiturą i przykrywamy trzema pozostałymi blatami. Otrzymaliśmy, w ten sposób, trzy krążki przełożone w środku konfiturą. 
Ja otrzymałam 7 krążków, jeden, dodatkowy wyłożyłam na spód ciasta.
4. Układamy tort w tortownicy. Na dno kładziemy podwójny krążek, smarujemy kremem chałwowym, na to kładziemy drugi, podwójny krążek i znowu smarujemy kremem. Na górę kładziemy krążek i ... nie smarujemy go kremem :) Kremu powinno nam zostać do obłożenia boków. Ciasto wkładamy do lodówki. 
5. Robimy polewę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mleko gotujemy. Czekoladę wsypujemy do miseczki, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy. Żelatynę odciskamy, wkładamy do czekolady, mieszamy starając się nie napowietrzać polewy. Polewamy wierzch ciasta, wkładamy do lodówki na około 20 minut.
6. Sezam prażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Studzimy rozsypując na papierze do pieczenia. Tort wyjmujemy z formy, obkładamy boki ciasta pozostałym kremem chałwowym, obsypujemy wystudzonym sezamem. Tort dekorujemy orzechami laskowymi.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz