Cupcakes z dynią
Ciastka bardzo sezonowe. Zawsze je piekę jesienią. Tym razem miałam dwa podejścia. Pierwsze zrobiłam z amerykańskiego przepisu ... całkowita porażka :(
Nie poddałam się, następne zrobiłam z mojego ulubionego bloga www.kwestiasmaku.com z małymi zmianami i dodatkowym kremem. Wyszły pyszne!
Polecam :)
Potrzebne składniki:
200g puree z dyni
150g masła
1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, anyżek, imbir, ziele angielskie)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170g cukru
2 jajka
na krem:
250g serka kremowego typu Philadelphia
120g masła
3 łyżki cukru (według swojego smaku)
Sposób wykonania:
1. Do ciasta najlepszy gatunek to dynia pomarańczowa, ma piękny kolor i jest słodka.
Odcinamy z dyni grubą skórę. Kroimy dynię na małe kawałki.
Wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy zmięknie, miksujemy.
Do miski wlewamy puree z dyni oraz mleko. Wbijamy jajka, dodajemy sól, przyprawy, mieszamy ręczną trzepaczką. Dodajemy cukier, dalej mieszamy.
Odcinamy z dyni grubą skórę. Kroimy dynię na małe kawałki.
Wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy zmięknie, miksujemy.
Do miski wlewamy puree z dyni oraz mleko. Wbijamy jajka, dodajemy sól, przyprawy, mieszamy ręczną trzepaczką. Dodajemy cukier, dalej mieszamy.
2. Przesiewamy mąkę i proszek z sodą, dodajemy do mikstury, mieszamy.
3. Topimy masło, studzimy i dodajemy do masy.
4. Napełniamy foremki do cupcakes albo do małych ciasteczek.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 25 minut (test suchego patyczka).
Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 25 minut (test suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz