Deser triple
Wspaniały deser, winny za sprawą jabłek, chrupiący dzięki orzechom i muślinowy dzięki śmietance :)
Trzy składniki deseru można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem "zmontować" deser.
Potrzebne składniki:
Trzy składniki deseru można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem "zmontować" deser.
Potrzebne składniki:
pierwsza warstwa:
2 kg jabłek np antonówka
cukier według uznania
50g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek wody
druga warstwa:
50g masła
4 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki bułki tartej przesianej
4 łyżki cukru drobnego
trzecia warstwa:
150ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Antonówkę obieramy, kroimy na drobne kawałki, dolewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon i masło. Miksujemy i próżymy, jeszcze około 5 minut, ciągle mieszając. Odstawiamy.
2. Łączymy migdały, orzechy, cukier i bułkę tartą, mieszamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy mieszankę i prażymy na brązowo uważając, aby się nie przypaliła. Studzimy.
3. Śmietanę ubijamy dodając cukier.
4. Trzy warstwy: masę jabłeczną, bitą śmietanę i masę orzechową układamy warstwami, na przemian, w kokilkach lub innych naczyniach, w dowolnej kolejności.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz