24.09.2014

DESER TRIPLE

Deser triple


Wspaniały deser, winny za sprawą jabłek, chrupiący dzięki orzechom i muślinowy dzięki śmietance :)
 Trzy składniki deseru można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem "zmontować" deser.


Potrzebne składniki:

pierwsza warstwa:
2 kg jabłek np antonówka
cukier według uznania
50g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek wody

druga warstwa:
50g masła
4 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki bułki tartej przesianej
4 łyżki cukru drobnego

trzecia warstwa:
150ml śmietany kremówki 
1 łyżka cukru pudru



Sposób przygotowania:

1. Antonówkę obieramy, kroimy na drobne kawałki, dolewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon i masło. Miksujemy i próżymy, jeszcze około 5 minut, ciągle mieszając. Odstawiamy.
2. Łączymy migdały, orzechy, cukier i bułkę tartą, mieszamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy mieszankę i prażymy na brązowo uważając, aby się nie przypaliła. Studzimy. 
3. Śmietanę ubijamy dodając cukier.


4. Trzy warstwy: masę jabłeczną, bitą śmietanę i masę orzechową układamy warstwami, na przemian, w kokilkach lub innych naczyniach, w dowolnej kolejności. 




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz