06.09.2014

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Drożdżówki z serem


Drożdżówki idealne na drugie śniadanie do kawy. Świetne przechowują się zamrożone. Po wyjęciu z zamrażalnika podgrzewamy w mikrofalówce. Są miękkie, ciepłe, smakują jak świeże.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
700g mąki pszennej
200ml mleka
7g suchych drożdży
1 jajko
2 żółtka
150g cukru drobnego
50g masła
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii

na nadzienie:
250g białego sera
150g serka Philadelphia
3 łyżki cukru
1 żółtko

na kruszonkę:
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru drobnego
1 łyżka (lub trochę więcej) masła


Sposób wykonania:

1. Z drożdży, mleka, łyżki mąki i cukru robimy zaczyn. Jajko i żółtka ubijamy z resztą cukru na puch. Topimy masło. wszystkie składniki, oprócz masła, mieszamy i wyrabiamy ciasto około 15 minut. Dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze parę minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Biały ser rozgniatamy widelcem (mogą zostać małe grudki), łączymy wszystkie składniki nadzienia, miksujemy. 
3. Robimy kruszonkę. Zagniatamy rękoma ciasto, łącząc wszystkie składniki. Rozcieramy palcami na grudki, wkładamy do lodówki.
4. Ciasto drożdżowe odpowietrzamy, kilka razy uderzając otwartą dłonią. Formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciskamy na każdej bułeczce otwór, wkładamy do niego nadzienie.



 Boki bułeczek smarujemy białkiem. Obsypujemy kruszonką. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia (około 10 minut).



5. Drożdżówki pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 12 minut. 






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz