Ciasto z jabłkami
W pierwszej wersji ciasto nazwałam jabłecznik, tak jak nazywała go moja mama, która często robiła to ciasto. Inne ciasto z jabłkami, na kruchym spodzie, z rozgotowanymi jabłkami, nazywano u nas w domu szarlotką. Zwrócono mi jednak uwagę, że nie jest to prawidłowa nazwa. Jakkolwiek nazwać to ciasto ... jest pycha!
Polecam:)
Potrzebne składniki:
5 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120g masła
1 szklanka mleka
1 kg jabłek (antonówki)
Sposób przygotowania:
1. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem do białości. Dodajemy mąkę i proszek. Wlewamy mleko i ekstrakt, mieszamy. Do masy dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ubijamy pianę i delikatnie dodajemy ją do masy.
2. Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Masę na ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry jabłek wsuwamy do masy.
3. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Polecam:)
Potrzebne składniki:
5 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120g masła
1 szklanka mleka
1 kg jabłek (antonówki)
Sposób przygotowania:
1. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem do białości. Dodajemy mąkę i proszek. Wlewamy mleko i ekstrakt, mieszamy. Do masy dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ubijamy pianę i delikatnie dodajemy ją do masy.
2. Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Masę na ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry jabłek wsuwamy do masy.
3. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Ciasto najsmaczniejsze jest tego samego dnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz