Tort czekoladowy z gruszkami
Wspaniały kremowy mus czekoladowy z gorzkiej czekolady (74% kakao), na bazie żółtek, uzupełniony czekoladowym spodem. Smak czekolady przełamany jest winnymi gruszkami, gotowanymi w syropie, z dodatkiem aromatu pomarańczy. Polecam ten czekoladowy deser do popołudniowej kawy lub herbaty :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
100g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
4 jajka
150g mąki pszennej
30g gorzkiego kakao
100ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
na krem:
40g cukru drobnego
4 jajka
1 i 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
150ml śmietany kremówki
80g masła
150g czekolady gorzkiej
50g czekolady mlecznej
1 łyżka brandy
80g cukru drobnego
szczypta soli
dodatkowo:
4 gruszki
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
3 goździki
1 szklanka cukru
na poncz:
1/2 szklanki wody
1/2 cytryny
2 łyżki brandy
cukier
Sposób wykonania:
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku.
2. Do miski wsypujemy sypkie produkty: mąkę, proszek, kakao.
3. Do masy maślanej dodajemy na przemian mleko i sypkie produkty, cały czas mieszając. Dodajemy ekstrakt.
4. Ubijamy białka z solą. Delikatnie mieszając, dodajemy pianę do masy.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
6. Gotujemy syrop z cukrem, ekstraktem i goździkami. Gruszki obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do syropu. Gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy.
7. Robimy krem czekoladowy. W rondelku mieszamy 4 żółtka z drobnym cukrem (40g), dodajemy śmietankę i kakao. Trzepaczką ubijamy wszystkie składniki, aż do połączenia. Garnek umieszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy. Masa powinna osiągnąć konsystencję budyniu.
8. Rondelek zestawiamy z kąpieli wodnej, dodajemy czekoladę, a potem masło. Mieszamy energicznie, aby uzyskać gładką, jednolitą masę.
9. W metalowej misce umieszczamy białka z pozostałym cukrem. dodajemy szczyptę soli. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i trzepaczką mieszamy białko, aż rozpuści się całkowicie cukier ( około 60 stopni). Miskę zestawiamy i ubijamy białka na puszystą pianę. Dodajemy do czekoladowego kremu.
Dzięki połączeniu kremowej czekolady z puszystą pianą otrzymamy mus o aksamitnej konsystencji.
Delikatnie mieszamy.
10. Ciasto nasączamy ponczem. Wykładamy na wierzch gruszki. Nakładamy krem i odstawiamy do lodówki. Po paru godzinach można ułożyć dekorację na cieście i znowu odłożyć do lodówki.
Zrobiłam dekorację z płatków wykonanych z czekoladowej masy cukrowej, gruszek pokrojonych w plasterki, migdałów, czekoladowych pałeczek Mikado oraz gwiazdek anyżku.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!
1 łyżka brandy
80g cukru drobnego
szczypta soli
dodatkowo:
4 gruszki
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
3 goździki
1 szklanka cukru
na poncz:
1/2 szklanki wody
1/2 cytryny
2 łyżki brandy
cukier
Sposób wykonania:
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku.
2. Do miski wsypujemy sypkie produkty: mąkę, proszek, kakao.
3. Do masy maślanej dodajemy na przemian mleko i sypkie produkty, cały czas mieszając. Dodajemy ekstrakt.
4. Ubijamy białka z solą. Delikatnie mieszając, dodajemy pianę do masy.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
6. Gotujemy syrop z cukrem, ekstraktem i goździkami. Gruszki obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do syropu. Gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy.
7. Robimy krem czekoladowy. W rondelku mieszamy 4 żółtka z drobnym cukrem (40g), dodajemy śmietankę i kakao. Trzepaczką ubijamy wszystkie składniki, aż do połączenia. Garnek umieszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy. Masa powinna osiągnąć konsystencję budyniu.
8. Rondelek zestawiamy z kąpieli wodnej, dodajemy czekoladę, a potem masło. Mieszamy energicznie, aby uzyskać gładką, jednolitą masę.
9. W metalowej misce umieszczamy białka z pozostałym cukrem. dodajemy szczyptę soli. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i trzepaczką mieszamy białko, aż rozpuści się całkowicie cukier ( około 60 stopni). Miskę zestawiamy i ubijamy białka na puszystą pianę. Dodajemy do czekoladowego kremu.
Dzięki połączeniu kremowej czekolady z puszystą pianą otrzymamy mus o aksamitnej konsystencji.
Delikatnie mieszamy.
10. Ciasto nasączamy ponczem. Wykładamy na wierzch gruszki. Nakładamy krem i odstawiamy do lodówki. Po paru godzinach można ułożyć dekorację na cieście i znowu odłożyć do lodówki.
Zrobiłam dekorację z płatków wykonanych z czekoladowej masy cukrowej, gruszek pokrojonych w plasterki, migdałów, czekoladowych pałeczek Mikado oraz gwiazdek anyżku.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Smacznego!
Marzenie:) powinna Pani otworzyć cukiernie i tłumy by się ustawiały w kolejce bo wygląd obłędny a i pewnie smak wspaniały .
OdpowiedzUsuńSmak obłędny, użyłam czekolady 74% z Gwatemalii, w cukierni raczej niemozliwe, bo cena odstraszałaby :) ... Mała cukierenka to moje niedościgłe marzenie :)
UsuńUwielbiam taką gorzką czekoladę w tortach jadłam raz na weselu obłędny z kremem z gorzkej czekolady . Powodzenia w spełnieniu marzenia.
Usuń