20.09.2014

MEDOVIK

Ciasto miodowe Medovik



Popularne rosyjskie ciasto, którego przepis ściągnęłam ze strony angielskojęzycznej :) 
Jednak prowadząca blog www.olgasflavorfactory.com ,  Olga, przyznaje się do rosyjskich korzeni. Można więc uznać, że jest to oryginalny przepis. Jest to ciasto miodowe o specyficznym smaku, bardzo smaczne, choć trochę pracochłonne.

Potrzebne składniki:

na ciasto:
500g mąki pszennej
100g cukru brązowego
100g cukru białego
3 jajka
113g masła
2 łyżki miodu płynnego
1 i 1/2 łyżeczki sody

na krem:
420ml mleka
3 jajka
40g skrobi kukurydzianej
250g dulce de leche
1 łyżka miodu
250g masła w temperaturze pokojowej





Sposób wykonania:

1. Do rondelka lub metalowej miski wkładamy cukier, masło i miód i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy, podgrzewając jeszcze około 4 minuty. Dodajemy sodę, nadal mieszając miksturę, około 1 minuty. Odstawiamy i przelewamy do zimnej miski. Miksujemy. 
Wsypujemy partiami mąkę, miksując na wolnych obrotach.
2. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując mąką  (niewielką ilość). Dzielimy ciasto na 8 jednakowych kawałków. Wałkujemy cienko. Placek przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odciskamy kółko o odpowiedniej średnicy. Ciasto nakłuwamy.



Ja postanowiłam zrobić mały torcik o średnicy 16 cm, w związku z czym, zostało mi dużo skrawków. Z resztek, zrobiłam ciasteczka miodowe. Ciasta powinno starczyć nawet na tort o średnicy 22-24 cm.
3. Pieczemy w temperaturze  180 stopni, kilka minut, do zrumienienia.



Ciasto dosyć szybko jest upieczone, wystarczy około 5 minut, ale trzeba je obserwować, żeby się nie spaliło.
Placki odkładamy, do wystudzenia, na lnianych ściereczkach.



4. Robimy krem. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy w misce, dalej ubijając dodajemy skrobię. Zalewamy gorącym mlekiem i mieszając podgrzewamy całość, aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy do zimnego naczynia.



 Przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



5. Miksujemy masło z miodem i kremem dulce de leche na puszysty krem. Dalej miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 
6. Przekładamy placki kremem. 



Kremem smarujemy boki i wierzch ciasta. 
6. Chcąc uzyskać dekorację "plaster miodu" przykładamy do ciasta folię bąbelkową i zostawiamy je w lodówce na noc.



7. Następnego dnia delikatnie zdejmujemy folię. 



Dekorujemy ciasto.






Z masy marcepanowej robimy pszczółki, dolepiając skrzydełka z płatków migdałowych.







Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mistrzostwo:) a plaster miodu zrobiony świetną metodą na to bym nie wpadła:)

    OdpowiedzUsuń