Ciasto miodowe Medovik
Popularne rosyjskie ciasto, którego przepis ściągnęłam ze strony angielskojęzycznej :)
Jednak prowadząca blog www.olgasflavorfactory.com , Olga, przyznaje się do rosyjskich korzeni. Można więc uznać, że jest to oryginalny przepis. Jest to ciasto miodowe o specyficznym smaku, bardzo smaczne, choć trochę pracochłonne.
Potrzebne składniki:
Jednak prowadząca blog www.olgasflavorfactory.com , Olga, przyznaje się do rosyjskich korzeni. Można więc uznać, że jest to oryginalny przepis. Jest to ciasto miodowe o specyficznym smaku, bardzo smaczne, choć trochę pracochłonne.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
500g mąki pszennej
100g cukru brązowego
100g cukru białego
3 jajka
113g masła
2 łyżki miodu płynnego
1 i 1/2 łyżeczki sody
na krem:
420ml mleka
3 jajka
40g skrobi kukurydzianej
250g dulce de leche
1 łyżka miodu
250g masła w temperaturze pokojowej
Sposób wykonania:
1. Do rondelka lub metalowej miski wkładamy cukier, masło i miód i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy, podgrzewając jeszcze około 4 minuty. Dodajemy sodę, nadal mieszając miksturę, około 1 minuty. Odstawiamy i przelewamy do zimnej miski. Miksujemy.
Wsypujemy partiami mąkę, miksując na wolnych obrotach.
2. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując mąką (niewielką ilość). Dzielimy ciasto na 8 jednakowych kawałków. Wałkujemy cienko. Placek przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odciskamy kółko o odpowiedniej średnicy. Ciasto nakłuwamy.
Ja postanowiłam zrobić mały torcik o średnicy 16 cm, w związku z czym, zostało mi dużo skrawków. Z resztek, zrobiłam ciasteczka miodowe. Ciasta powinno starczyć nawet na tort o średnicy 22-24 cm.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, kilka minut, do zrumienienia.
Ciasto dosyć szybko jest upieczone, wystarczy około 5 minut, ale trzeba je obserwować, żeby się nie spaliło.
Ciasto dosyć szybko jest upieczone, wystarczy około 5 minut, ale trzeba je obserwować, żeby się nie spaliło.
4. Robimy krem. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy w misce, dalej ubijając dodajemy skrobię. Zalewamy gorącym mlekiem i mieszając podgrzewamy całość, aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy do zimnego naczynia.
Przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Miksujemy masło z miodem i kremem dulce de leche na puszysty krem. Dalej miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
6. Chcąc uzyskać dekorację "plaster miodu" przykładamy do ciasta folię bąbelkową i zostawiamy je w lodówce na noc.
Mistrzostwo:) a plaster miodu zrobiony świetną metodą na to bym nie wpadła:)
OdpowiedzUsuń