04.09.2014

CUPCAKES KAWOWE IRISH COFFEE

Cupcakes kawowe
Irish Coffee Cupcakes




Bardzo smaczne cupcakes o smaku kawowym. Krem z bitą śmietaną i alkoholem świetnie komponuje się z ciasteczkiem.   
Przepis zaczerpnęłam z oficjalnej strony Marthy Stewart.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki wrzącej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki mleka
112g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 duże jajka

na krem:
1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 lub więcej łyżek kawy instant
100g serka typu philadelphia
1 łyżka whisky




Sposób wykonania:

1. Masło miksujemy z cukrem (białym i brązowym), dodając po jednym jajku.



 Kawę zalewamy wrzątkiem, a potem dolewamy mleko. Łączymy wszystkie sypkie produkty: mąkę, proszek, sodę, sól. Do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian produkty sypkie i płynne, miksujemy.




Miksuję, piekę, robię zdjęcia... moje gościnne studio blogerskie, u córki :)

2. Uzyskaną masą napełniamy papilotki do cupcakes. 



Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 12 minut (test suchego patyczka). Studzimy.



3. Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w śmietanie. Śmietanę   z kawą ubijamy, dodając cukier. Miksujemy serek, dodajemy, delikatnie mieszając, bitą śmietanę, a na końcu alkohol.




4. Nakładamy krem na ciasteczka.



Smacznego!





1 komentarz: