Deser - dyski czekoladowe z kremem czekoladowym
Świetny deser, który można przygotować kilka dni wcześniej i zmontować przed podaniem. Elegancki wygląd i fantastyczny smak zadowolą najbardziej wyrafinowanych smakoszy, a szczególnie czekoladoholików :) Aksamitny krem czekoladowy z cienkimi płatami kruchej czekolady rozpływają się w ustach.
Przepis Carla Bardi, utalentowanej i sławnej cukierniczki z Toskanii.
Potrzebne składniki:
200g czekolady lub gotowe cienkie płaty czekolady
na krem:
75g gorzkiej czekolady
3 żółtka
250ml mleka
75g cukru pudru
25g mąki pszennej
szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Czekoladę rozpuszamy w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy ją na arkusz papieru do pieczenia lub specjalną sztywną folię. Rozprowadzamy szpatułką na bardzo cienką warstwę. Czekamy chwilę, aż czekolada lekko stężeje, ale jeszcze nie będzie krucha. Wycinamy foremką prostokąt. Jeśli mamy sztywną folię, wystarczy wyciąć z niej odpowiednie prostokąty i nanieść czekoladę. Folię przenieść na czysty blat i poczekać, aż stwardnieje.
2. Robimy krem. Czekoladę rozdrabniamy i wkładamy do miski. Żółtka ubijamy z połową ilości cukru i szczyptą soli. Dodajemy mąkę i dalej ubijamy. Mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Gorącym mlekiem zalewamy żółtka, następnie powstałą miksturę dalej podgrzewamy, przez około dwie minuty. Masę wylewamy na czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Studzimy.
3. Krem czekoladowy nakładamy do rękawa cukierniczego i ruchem zygzakowatym wyciskamy na pierwszy dysk z czekolady.
na krem:
75g gorzkiej czekolady
3 żółtka
250ml mleka
75g cukru pudru
25g mąki pszennej
szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Czekoladę rozpuszamy w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy ją na arkusz papieru do pieczenia lub specjalną sztywną folię. Rozprowadzamy szpatułką na bardzo cienką warstwę. Czekamy chwilę, aż czekolada lekko stężeje, ale jeszcze nie będzie krucha. Wycinamy foremką prostokąt. Jeśli mamy sztywną folię, wystarczy wyciąć z niej odpowiednie prostokąty i nanieść czekoladę. Folię przenieść na czysty blat i poczekać, aż stwardnieje.
2. Robimy krem. Czekoladę rozdrabniamy i wkładamy do miski. Żółtka ubijamy z połową ilości cukru i szczyptą soli. Dodajemy mąkę i dalej ubijamy. Mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Gorącym mlekiem zalewamy żółtka, następnie powstałą miksturę dalej podgrzewamy, przez około dwie minuty. Masę wylewamy na czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Studzimy.
3. Krem czekoladowy nakładamy do rękawa cukierniczego i ruchem zygzakowatym wyciskamy na pierwszy dysk z czekolady.
Na to nakładamy drugi dysk i znowu dekorujemy kremem.
Nakładamy trzeci dysk i robimy dekorację na wierzchu. Dekorujemy dowolnymi owocami.
Deser montujemy bezpośrednio przed spożyciem. Krem przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń