12.08.2014

MUSY CZEKOLADOWE TRÓJKOLOROWE

Musy czekoladowe trójkolorowe
(triple chocolate mousse cake)



Wszystkie moje musy, do tej pory, robiłam na bazie żelatyny, bez jajek. Ten mus jest bez żelatyny, z żółtkami. W smaku jest rewelacyjny, bardziej kremowy niż puszysty. Z pewnością będę robić jeszcze takie musy. Polecam :)

na podstawie przepisu ze strony www.gracesweetlife.com ze zmianami





Potrzebne składniki:

na ciasto:
85g mąki pszennej
40g kakao gorzkiego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150g cukru pudru
1 jajko
60ml mleka
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
60ml wody

na ciemny mus:
180ml śmietany 36%
2 żółtka
35g cukru kryształ
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka glukozy
1 łyżka wody
55g gorzkiej czekolady 

na jasny mus:
180ml śmietany 36%
2 żółtka
35g cukru kryształ
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka glukozy
1 łyżka wody
60g mlecznej czekolady






Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto. W misce mieszamy i przesiewamy sypkie produkty: mąkę, kakao, sodę, sól, proszek, cukier. W drugiej misce łączymy płynne produkty: mleko, olej, jajko, wodę i ekstrakt. Łączymy produkty z obydwóch misek, mieszamy trzepaczką. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 18-20 minut. Schładzamy, a potem pierścieniami wycinamy kółka. 
2. Przygotowujemy formy do ciastek. Pierścienie ustawiamy na deseczce, wkładamy na dno upieczone i wycięte ciasto. Z pergaminowego  papieru do pieczenia wycinamy paski i wykładamy nimi wnętrze pierścieni.
3. Przygotowujemy ciemny mus. Śmietanę ubijamy i odstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Ubijamy żółtka na jasny puch. Do rondelka wkładamy cukier, wodę, syrop klonowy i glukozę i podgrzewamy, aż pojawią się duże bąble, około 1 min. Ubijamy dalej żółtka wlewając gorący syrop cienką strużką. Dalej ubijając dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady, aż do wyczerpania. Dodajemy do masy bitą śmietanę, lekko mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wykładamy do pierścieni. Nakładamy do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki.
4. Mus z mlecznej czekolady zaczynamy przyrządzać po godzinie. Wykonujemy dokładnie takie same czynności jak w punkcie 3, zastępujemy tylko gorzką czekoladę, czekoladą mleczną. Mus wykładamy do pierścieni na całą wysokość foremek. 



Odstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Mus wysunąć z foremki, usunąć papier, udekorować wiórkami z białej czekolady.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz