Ciasto jogurtowe z kiwi
Bardzo lekki torcik bez pieczenia. Spód z gotowych ciasteczek i masa jogurtowa z żelatyną. Wspaniałe ciasto na letnie upały.
Potrzebne składniki:
na spód:
10 ciasteczek typu digestive
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
na masę jogurtową:
600g jogurtu typu greckiego
4 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
8 płatków żelatyny
1 banan
na dekorację:
4szt kiwi
1 puszka gruszek w syropie
1op tortenguss
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
2szt świeżych gruszek
20g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
1. Ciasteczka miksujemy na puch. Dodajemy cukier i roztopione masło, mieszamy. Wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy, pieczemy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Jeśli nie chcemy piec, można włożyć formę z ciasteczkowym spodem na pół godziny do lodówki, aby lekko stwardniała.
2. Miksujemy jogurt z cukrem. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Gotujemy mleko, żelatynę odsączamy, rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy do jogurtu, miksujemy całość. Dodajemy pokrojony banan, mieszamy, wylewamy do tortownicy, wkładamy do lodówki.
3. Kiwi myjemy, obieramy, kroimy w talarki. Odsączamy gruszki z syropu. Syrop gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucamy kiwi do gotującego się syropu, gotujemy 2-3 minuty. Owoce wyjmujemy z syropu, odsączamy.
Proste, piękne i szalenie kuszące. Nawet późna pora nie byłaby przeszkodą na taki poczęstunek. Pozdrawiam serdecznie Wandziu. Danusia. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam :)
UsuńPyszności na wczorajszy upalny dzień Teresa i Krystyna. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń