Ciasto z wiśniami na orzechowym spodzie
Sezon na wiśnie powoli kończy się.Zamykam go wspaniałym wypiekiem z ciasta waniliowo-orzechowego. Krem serowy, galaretka na soku wiśniowym i wiśnie wspaniale wzbogacają jego smak. Ten stary przepis mojej mamy zawsze się sprawdza, polecam :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
150g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru
3 jajka
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła orzechowego
300g wydrylowanych wiśni
na krem:
350g serka homogenizowanego
250 ml śmietany 30%
4 płatki żelatyny
80g cukru pudru
na dekorację:
1op galaretki wiśniowej
200ml soku wiśniowego
100g wiśni wydrylowanych
Sposób wykonania:
1. Masło utrzeć z cukrem. Dalej ucierając dodawać po kolei jajka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połowę masy wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dołożyć masło orzechowe i wyłożyć do tortownicy. Na wierzch rozłożyć wiśnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 50-60 minut. Ciasto przestudzić.
2. Zmiksować serek z cukrem. Namoczyć żelatynę. Ubić 200ml śmietany. Resztę śmietany zagotować, rozpuścić w niej żelatynę, przesudzić. Dodać do serka, energicznie wymieszać. Bitą śmietanę wymieszać delikatnie z serkiem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać powierzchnię, w środku zrobić wgłębienie na wiśnie, włożyć do lodówki.
3. Zagotować 200ml wody, rozpuścić w niej galaretkę. Dodać sok wiśniowy i wiśnie. Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
4. Wyłożyć tężejącą galaretkę na ciasto. Odstawić do lodówki.
Cudeńko tu widzę:)
OdpowiedzUsuńTo ciasteczko jadłam i mi bardzo ,bardzo smakowało pozdrawiam Teresa
OdpowiedzUsuń