2.08.2014

CUPCAKES Z RABARBAREM I ORZECHAMI

Cupcakes z rabarbarem i orzechami



Wspaniałe cupcakes z kawałkami rabarbaru i włoskimi orzechami. Całość zwieńczona kremem orzechowym. 


Potrzebne składniki:

na ciasto:
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 szklanka gęstej śmietany
sok i otarta skórka z jednej cytryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki orzechów włoskich
150g rabarbaru

na krem:
125g serka kremowego
125g masła orzechowego
100g śmietany 30%




Sposób wykonania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól, drobno posiekane orzechy. Do drugiej miski wlewamy śmietanę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy cukier, olej, jajko, otartą skórkę cytrynową i mieszamy, aż rozpuści się cukier. Mieszamy składniki z jednej i drugiej miski, energicznie mieszając. 
2. Rabarbar kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem. 



 Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Napełniamy masą papilotki do cupcakes i wkładamy do każdej po kilka kawałków rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, w zależności od wielkości foremek, około 12-25 minut (test suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy na kratce.



3. Do miski wkładamy kremowy serek i masło orzechowe i rozcieramy, aż się połączą. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszając dodajemy do masy. Dekorujemy babeczki.



Babeczki możemy udekorować na talerzu jadalnymi kwiatami. 



Na talerzu ułożyłam koło babeczki nasturcję, lawendę, miętę i wlałam kilka kropel specjalnego octu balsamicznego z Modeny.



Mini cupcakes można nie dekorować kremem, są wtedy w wersji light :)



Smacznego!




2 komentarze:

  1. Masz piękny blog i talent w rękach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję za wszystkie miłe komentarze :) pozdrawiam

      Usuń