Cupcakes z rabarbarem i orzechami
Wspaniałe cupcakes z kawałkami rabarbaru i włoskimi orzechami. Całość zwieńczona kremem orzechowym.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 szklanka gęstej śmietany
sok i otarta skórka z jednej cytryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki orzechów włoskich
150g rabarbaru
na krem:
125g serka kremowego
125g masła orzechowego
100g śmietany 30%
Sposób wykonania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól, drobno posiekane orzechy. Do drugiej miski wlewamy śmietanę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy cukier, olej, jajko, otartą skórkę cytrynową i mieszamy, aż rozpuści się cukier. Mieszamy składniki z jednej i drugiej miski, energicznie mieszając.
2. Rabarbar kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Napełniamy masą papilotki do cupcakes i wkładamy do każdej po kilka kawałków rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, w zależności od wielkości foremek, około 12-25 minut (test suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Napełniamy masą papilotki do cupcakes i wkładamy do każdej po kilka kawałków rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, w zależności od wielkości foremek, około 12-25 minut (test suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy na kratce.
3. Do miski wkładamy kremowy serek i masło orzechowe i rozcieramy, aż się połączą. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszając dodajemy do masy. Dekorujemy babeczki.
Babeczki możemy udekorować na talerzu jadalnymi kwiatami.
Na talerzu ułożyłam koło babeczki nasturcję, lawendę, miętę i wlałam kilka kropel specjalnego octu balsamicznego z Modeny.
Babeczki możemy udekorować na talerzu jadalnymi kwiatami.
Na talerzu ułożyłam koło babeczki nasturcję, lawendę, miętę i wlałam kilka kropel specjalnego octu balsamicznego z Modeny.
Smacznego!
Masz piękny blog i talent w rękach:)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, dziękuję za wszystkie miłe komentarze :) pozdrawiam
Usuń