Ptifurki
Polecam ciasto na ptifurki. Masa złożona tylko z masy marcepanowej i masła, z dodatkiem całych jajek i tyci mąki, była dla mnie eksperymentem. Byłam przygotowana, że może to nie będzie smaczne. Okazało się wręcz odwrotnie, to ciasto jest wspaniałe! Nadaje się świetnie na ptifurki, a także na spody do musów lub innych ciastek w pierścieniach.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
340g masła
340g pasty migdałowej
4 jajka
45g mąki pszennej
1 łyżeczka esencji migdałowej
do przełożenia:
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
50g mlecznej czekolady
5ml śmietanki 30%
na dekorację:
candy melts w kolorze czerwonym i niebieskim
gorzka czekolada
marcepan
Sposób wykonania:
1. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z pastą migdałową. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy esencję i mąkę.
2. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 205 stopni, około 10-20 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
3. Przygotowujemy blaty do przełożenia.
Część przełożyłam konfiturą, a część czekoladą rozpuszczoną w gorącej śmietanie.
4. Ciasto kroimy na małe ciasteczka. Moje blaty, po przełożeniu miały wysokość 3 centymetry, więc pokroiłam na kwadraty o boku 3 cm.
5. Candy Melts i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w trzech oddzielnych miseczkach. Ciasteczka umieszczamy na kratce i polewamy roztopionymi polewami.
Odstawiamy do zastygnięcia.
6. Ciasteczka dekorujemy.
Dekoracje możemy wykonać z masy marcepanowej, masy cukrowej, a także ze świeżych owoców.
Ze względu na mały rozmiar ptifurek, można je powkładać do papilotek (do pralinek).
Ten rodzaj ciasteczek świetnie nadaje się na prezent.
W pudełku po czekoladkach prezentują się wspaniale :)
Smacznego!
Pięknie wyglądają......zjadłabym przy kawce:)
OdpowiedzUsuń