29.07.2014

PTIFURKI

Ptifurki


Polecam ciasto na ptifurki. Masa złożona tylko z masy marcepanowej i masła, z dodatkiem całych jajek i tyci mąki, była dla mnie eksperymentem. Byłam przygotowana, że może to nie będzie smaczne. Okazało się wręcz odwrotnie, to ciasto jest wspaniałe! Nadaje się świetnie na ptifurki, a także na spody do musów lub innych ciastek w pierścieniach.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
340g masła
340g pasty migdałowej
4 jajka
45g mąki pszennej
1 łyżeczka esencji migdałowej

do przełożenia:
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
50g mlecznej czekolady
5ml śmietanki 30%

na dekorację:
candy melts w kolorze czerwonym i niebieskim
gorzka czekolada
marcepan

Sposób wykonania:

1. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z pastą migdałową. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy esencję i mąkę. 
2. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 205 stopni, około 10-20 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
3. Przygotowujemy blaty do przełożenia.


Część przełożyłam konfiturą, a część czekoladą rozpuszczoną w gorącej śmietanie.


4. Ciasto kroimy na małe ciasteczka. Moje blaty, po przełożeniu miały wysokość 3 centymetry, więc pokroiłam na kwadraty o boku 3 cm.
5. Candy Melts i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w trzech oddzielnych miseczkach. Ciasteczka umieszczamy na kratce i polewamy roztopionymi polewami. 


Odstawiamy do zastygnięcia. 


6. Ciasteczka dekorujemy. 


Dekoracje możemy wykonać z masy marcepanowej, masy cukrowej, a także ze świeżych owoców.
Ze względu na mały rozmiar ptifurek, można je powkładać do papilotek (do pralinek).
Ten rodzaj ciasteczek świetnie nadaje się na prezent. 


W pudełku po czekoladkach prezentują się wspaniale :)




Smacznego!


1 komentarz: