29.07.2014

WIŚNIE W SYROPIE

Wiśnie w syropie


Wiśnie w syropie są przetworem, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Odsączone wiśnie można wykorzystać do dekoracji deserów i ciast. Do syropu można dodać alkohol i otrzymamy aromatyczną nalewkę. Do wiśni razem z syropem, jeśli dodamy wody i zagotujemy, uzyskamy wspaniały kompot.

Potrzebne składniki:

3 kg wiśni
3 kg cukru kryształ


Sposób wykonania:

1. Wiśnie myjemy, drylujemy i zasypujemy 1 kg cukru. Odstawiamy na całą noc, aby puściły sok.
 2. Następnego dnia zlewamy sok do garnka, dodajemy pozostały cukier i zagotowujemy. Gorącym syropem zalewamy wiśnie, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Czynność powtarzamy co 12 godzin, rano i wieczorem, przez 4 dni. Jeśli wiśnie były bardzo kwaśne, można dosypać jeszcze cukru do syropu, przed zagotowaniem. 
3.Czwartego dnia,po odlaniu syropu, wiśnie przekładamy do słoiczków. Zalewamy wiśnie w słoiczkach syropem. Do każdego słoiczka wkładamy kółeczko antypleśniowe.




 Oczywiście, jeśli posiadamy takie kółka, ale nie jest to niezbędne. 










Zakręcamy słoiki. 







4. Pasteryzujemy przetwory. Słoiczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.



 Przechowujemy w chłodnym miejscu - spiżarce lub piwnicy.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz