26.07.2014

SERNIK JAGODOWY

Sernik jagodowy



Typ sernika krakowskiego, z mocno wyczuwalnym serem. Świetna polewa z jogurtu i białej czekolady nadaje ciastu wspaniały smak. Dodanie orzechów laskowych było strzałem w dziesiątkę - jeszcze bardziej uatrakcyjniło to smak sernika.


Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.




Potrzebne składniki:

na spód:
150g mąki pszennej
80g masła zimnego
30g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

na sernik:
700g sera trzykrotnie mielonego
100g sera homogenizowanego
150g cukru pudru
4 jajka
300ml puree jagodowego
1op budyniu waniliowego

na polewę:
200g białej czekolady
200g jogurtu typu greckiego
100g orzechów laskowych
posypka cukrowa w jagodowym kolorze
wiórki z białej czekolady




Sposób wykonania:

1. Mąkę z proszkiem, solą, cukrem i masłem mieszamy mieszadłem do kruchego ciasta lub siekamy nożem. Dodajemy jajko i ekstrakt, krótko zagniatamy i odkładamy do lodówki. 
2. Ciastem wykładamy dużą formę ( 20cm lub 22cm).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut, do zrumienienia.
3. Mieszamy w misce dwa rodzaje serów, cukier, dodajemy puree jagodowe i jajka. Miksujemy, na koniec dodajemy budyniowy proszek. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki pszennej (zależy od gęstości serów).
4. Masę wylewamy do formy na upieczony spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie zostawiamy jeszcze sernik w piekarniku, aż do wystygnięcia.



5. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną mieszamy z jogurtem. Do masy dodajemy orzechy i  wylewamy na sernik.



 Odstawiamy do lodówki.








Dekoracja na talerzu z kwiatów lawendy, z mięty, orzechów laskowych i jagodowego soku.





Ciastko wygląda też bardzo ładnie jeśli zamiast kroić nożem, wytniemy je pierścieniem. 


Dekoracja z lawendy i mięty oraz ajerkoniaku i sosu jagodowego poprawi jeszcze bardziej jego wygląd i smak. 


Smacznego!


3 komentarze: