09.07.2014

TORCIK - KRUCHY OGRÓDEK Z OWOCAMI

Torcik - kruchy ogródek z owocami




Typowe letnie ciasto: biszkopt, bita śmietana i dużo, dużo owoców. Ciasto wzbogacone atrakcyjnym płotkiem z kruchego ciasta. O jakości i smaku tego ciasta decydują użyte owoce. Im więcej i różnorodniej w biszkoptowym ogródku, tym smaczniejszy deser.



Czerwone porzeczki nadadzą ciastu trochę kwaskowatości.


Zielony kolor kiwi pięknie będzie kontrastować z kolorami czerwonych i pomarańczowych owoców.




Potrzebne składniki:

na kruche ciasto:
300g mąki pszennej lub krupczatki
200g zimnego masła
100g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu wanilii

na biszkopt:
4 jajka
120g cukru pudru
160g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:
300ml śmietany 30%
około 1kg owoców różnych:malin, truskawek, borówek amerykańskich, moreli, kiwi, porzeczek czerwonych itd
5 łyżek karmelowego syropu lub płynnego miodu

do nasączenia:
szklanka przegotowanej wody 
sok z cytryny
cukier


Sposób wykonania:

1. Wykonujemy płotki z kruchego ciasta. Zagniatamy szybko ciasto ze wszystkich składników na kruche ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie i rolujemy na wałki. Układamy kratkę, formując płotki o wymiarach boków formy do ciasta biszkoptowego. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż do zrumienienia ciasta. 



2. Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z połową cukru i wanilią. Białka ubijamy na pianę z pozostałym cukrem i solą. Łączymy białka z żółtkami i dodajemy mąkę, delikatnie mieszając. Masę wylewamy do formy o prostokątnym dnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka).
3. Ubijamy śmietanę z cukrem. Myjemy i osuszamy owoce.
4. Biszkopt kroimy na dwie lub trzy warstwy. Na paterze układamy jedną warstwę biszkoptu, nasączamy wodą z cytryną. 



Kładziemy kilka łyżek bitej śmietany, układamy kilka owoców. 



Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, znowu nasączamy i nakładamy bitą śmietanę.



Śmietaną obkładamy boki ciasta i "przylepiamy " płotki z kruchego ciasta. Na wierzchu układamy różne owoce. Owoce polewamy syropem lub miodem.






Płotek i owoce - jaki smaczny ogródek :)





Ciasto bardzo łatwo się kroi. Każda porcja powinna zawierać ciasto biszkoptowe i kruche, no i oczywiście dużo smakowitych, świeżych owoców.






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz