Tartaletki z kremem waniliowym i owocami
Kruche babeczki z owocami to klasyka letnich deserów. Babeczki najsmaczniejsze są z bitą śmietaną lub kremem waniliowym. Im więcej owoców na babeczce, tym deser jest smaczniejszy. Ciastka są wygodne do serwowania, ponieważ babeczki można upiec dużo wcześniej i większą ilość, a podać w dowolnym momencie.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
200g mąki krupczatki
50g cukru pudru
150g zimnego masła
4 żółtka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
500ml mleka
6 żółtek
50g mąki pszennej
160g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
200g serka mascarpone
dodatkowo:
owoce i owocowa frużelina, bezy
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie wykładamy foremki ciastem i wkładamy na godzinę do lodówki.
Dobrym pomysłem jest napełnianie foremek o różnej wielkości. Dzięki temu, możemy zjeść babeczkę małą lub dużą, czyli taką, na jaką mamy w danej chwili ochotę.
2. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15-20 stopni. Zrumienione babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
3. Wykonujemy krem. Gotujemy mleko. Miksujemy żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Gorącym mlekiem zalewamy żółtka, energicznie mieszając. Miksturę podgrzewamy jeszcze parę minut, aby uzyskać gęstą konsystencję. Studzimy. Po wystudzeniu, mieszamy z serkiem mascarpone.
4. Babeczki napełniamy kremem i dekorujemy różnymi owocami bezpośrednio przed spożyciem.
Pod owoce możemy dodatkowo położyć bezę.
Na owoce kładziemy frużelinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz