Tort czereśniowy z białą czekoladą
Bajeczny tort z czereśniami zanurzonymi w kremie z białej czekolady.
Lekki biszkopt, krem z białą czekoladą i serkiem mascarpone oraz dużo owoców, zawsze gwarantują dobry smak deseru.A w tym cieście jest właśnie taka gwarancja :)
Potrzebne składniki:
Lekki biszkopt, krem z białą czekoladą i serkiem mascarpone oraz dużo owoców, zawsze gwarantują dobry smak deseru.A w tym cieście jest właśnie taka gwarancja :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
2 duże jajka
120g cukru drobnego
100ml mleka
łyżka masła stopionego
165g mąki pszennej
łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka esencji migdałowej
na krem:
6 żółtek
130g cukru
500ml mleka
50g mąki pszennej
170g białej czekolady
200g serka mascarpone
100g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
200g świeżych malin
200g czereśni
50g białej czekolady
50g ciemnej startej czekolady
czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek, sól, sodę, kakao, a następnie stopione masło, mleko i esencję. Miksturę przekładamy do tortownicy ( 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Przygotowujemy krem. Gotujemy mleko z trzema łyżkami cukru. Ubijamy żółtka z resztą cukru, pod koniec ubijania dodajemy mąkę. Gorącym mlekiem zalewamy żółtka, mieszając energicznie. Przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy, aby uzyskać konsystencję budyniu. Gorącym budyniem zalewamy białą czekoladę, mieszamy. Studzimy. Odkładamy kilka łyżek budyniu do polewy.
3. Miksujemy masło na puch. Rozcieramy serek mascarpone. Do serka dodajemy budyń, po łyżce, cały czas mieszając, a następnie całość dodajemy do masła. Masę miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu. Odstawiamy do lodówki.
4. Tort kroimy na krążki, przekładamy kremem kładąc na każdą warstwę maliny. Kremem smarujemy także boki ciasta. Boki obsypujemy startą czekoladą.
5. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (50g), dodajemy do odłożonego budyniu. Powinniśmy otrzymać gęstą lejącą polewę. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu tortu. Umyte i osuszone czereśnie moczymy w polewie i układamy na cieście.
Całość wkładamy do lodówki.
Smacznego!
czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek, sól, sodę, kakao, a następnie stopione masło, mleko i esencję. Miksturę przekładamy do tortownicy ( 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Przygotowujemy krem. Gotujemy mleko z trzema łyżkami cukru. Ubijamy żółtka z resztą cukru, pod koniec ubijania dodajemy mąkę. Gorącym mlekiem zalewamy żółtka, mieszając energicznie. Przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy, aby uzyskać konsystencję budyniu. Gorącym budyniem zalewamy białą czekoladę, mieszamy. Studzimy. Odkładamy kilka łyżek budyniu do polewy.
3. Miksujemy masło na puch. Rozcieramy serek mascarpone. Do serka dodajemy budyń, po łyżce, cały czas mieszając, a następnie całość dodajemy do masła. Masę miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu. Odstawiamy do lodówki.
4. Tort kroimy na krążki, przekładamy kremem kładąc na każdą warstwę maliny. Kremem smarujemy także boki ciasta. Boki obsypujemy startą czekoladą.
5. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (50g), dodajemy do odłożonego budyniu. Powinniśmy otrzymać gęstą lejącą polewę. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu tortu. Umyte i osuszone czereśnie moczymy w polewie i układamy na cieście.
Całość wkładamy do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz