28.06.2014

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE

Śliwki w czekoladzie




Śliwki w marcepanie i czekoladzie, lepsze niż jakiejkolwiek firmy sprzedawane w sklepie. Są rewelacyjne! Proste w wykonaniu, smaczne i aromatyczne. Nutka alkoholu sprawia, że smakowo są wyrafinowane. Polecam!

Potrzebne składniki:

20 sztuk kalifornijskich suszonych śliwek
150ml spirytusu
150g masy marcepanowej
150g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

1. Śliwki zalewamy spirytusem i odstawiamy na całą dobę.
2. Marcepan wałkujemy i wykrawamy kółka. Śliwki odsączamy ze spirytusu i zawijamy w masę marcepanową.


3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śliwki w marcepanie oblewamy czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce.
 Wygodnie jest nadziewać śliwkę na wykałaczkę, następnie zanurzać w czekoladzie, a potem nabijać wykałaczkę w jabłko lub kapustę, aby czekolada ładnie zastygła.


Śliwki w czekoladzie gotowe :) wystarczy teraz ładnie zapakować.



Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wyglądają rewelacyjnie! Koniecznie muszę je zrobić. Dziękuję i pozdrawiam
    https://pl-pl.facebook.com/esmeraldazesmakiem

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany jakie smakołyki, ja poproszę takie śliweczki na jutro :)

    OdpowiedzUsuń