17.06.2014

TORT CHAŁWOWY Z SEZAMEM

Tort chałwowy z sezamem


 Starodawny przepis mojej mamy na super pulchny biszkopt: ile jajek, tyle łyżek cukru i tyle łyżek mąki .. i to wszystko :)
Czyli, jeśli bierzemy 4 jajka, to odmierzamy 4 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Można dodatkowo 1 łyżkę mąki pszennej zamienić na 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Można dodać trochę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Na biszkopt kakaowy dodajemy łyżkę kakao ... ot i cała filozofia pieczenia :) To jest świetny przepis, łatwy do zapamiętania i ciasto zawsze się udaje. Jest niezwykle pulchne... jak z waty :) Idealne na lekkie letnie ciasto. Polecam!



Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
4 czubate łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej 
300g chałwy waniliowej
150ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki ( lub innej o kwaskowatym smaku)

do dekoracji:
kilka łyżek białego sezamu
kilka orzechów laskowych
2 łyżki maku niebieskiego

na poncz:
pół szklanki zaparzonej kawy
pół szklanki likieru kawowego (opcjonalnie)



Sposób wykonania:

1. Mieszamy sypkie produkty: mąki, kakao, proszek. 
2. Oddzielamy żółtka i białka. Ubijamy białka z solą i cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku i ekstrakt, nadal ubijając. Dodajemy sypkie produkty delikatnie mieszając masę. 
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut  (konieczny test suchego patyczka) Studzimy.
4. Ubijamy masło z jedną łyżką cukru. Ubijamy oddzielnie śmietanę z drugą łyżką cukru. Rozgniatamy chałwę widelcem na gładką masę. Ubijając masło dodajemy po łyżce chałwy, aż do wyczerpania. Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną. 
5. Biszkopt kroimy na krążki, nasączamy kawą z likierem kawowym, przekładamy pierwszą warstwę konfiturą, pozostałe przekładamy kremem. 


Krem rozsmarowywujemy na wierzchu i z boku ciasta. Kładziemy do lodówki.
6. Sezam podgrzewamy na patelni, aż lekko się zrumieni. Cały czas mieszamy na patelni, aby się nie przypalił. Studzimy.
7. Ciasto obsypujemy sezamem, makiem i okruszkami ciasta. 


Dekorujemy orzechami laskowymi, kawałkami chałwy. 
U mnie dodatkowo dekoracja z chabrów polnych.




Smacznego!


2 komentarze:

  1. Na jak dużą tortownicę jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnica tortownicy 18 cm, jeśli trochę większa tortownica, ciasto będzie trochę niższe.

      Usuń