04.06.2014

CIASTO Z MUSEM Z MANGO

Ciasto z musem z mango



Bardzo prosty i smaczny deser. Jeśli posiadamy krążek biszkoptu, a nie musimy go piec, ciasto robi się błyskawicznie. Jego smak zależał będzie od stopnia dojrzałości owoców. Im bardziej dojrzałe owoce tym bardziej aromatyczny i smaczny będzie mus. Nawet jeśli mamy w domu niedojrzałe mango, dojrzeje ono w temperaturze pokojowej. Mango można przechowywać kilka tygodni. Jest to owoc wywodzący się z Południowej i Południowo-Wschodniej Azji. Największym producentem mango są Indie - 40% produkcji światowej.



Mango rośnie na drzewach osiągających wysokość do 40 metrów. Drzewa są długowieczne, niektóre okazy mają po 300 lat! Liście są wiecznie zielone, kwiatki drobne, białe, przypominające zapachem konwalie. Mango zawiera wiele składników odżywczych.

Do zrobienia tego deseru zainspirował mnie przepis ze strony www.mandysbakingjourney.blogspot.com






Potrzebne składniki:

jeden krążek biszkoptu

na mus:
350g puree z mango
250g śmietany kremówki 30%
5 płatków żelatyny (po 2g każdy)
3 łyżki cukru pudru

na galaretkę:
100g puree z mango
2-3 łyżki wody
cukier do smaku
1 płatek żelatyny

na sos:
5 łyżek puree z mango
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
cukier do smaku

do dekoracji:
100g czekolady







Sposób wykonania:

1. Puree z mango posłodzić i lekko podgrzać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po kilku minutach odsączyć i połączyć z puree. Ostudzić. Śmietanę ubić, połączyć z ostudzonym puree. 
2. Na dno tortownicy położyć krążek biszkoptu, na to wyłożyć mus, wygładzić górę, włożyć do lodówki. 
3. Zrobić galaretkę z puree i żelatyny. W czasie, gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na wierzch musu. 
4. Zrobić sos do ciasta. Połączyć puree, sok z cytryny, miód, cukier i wymieszać. Włożyć do lodówki.
5. Wykonać dekorację z czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na paskach folii wykonać dowolne wzory z płynnej czekolady.



 Zostawić na parę minut aby zastygła, ale jeszcze nie stwardniała. Ciasto wyjąć z lodówki, przyłożyć paski folii (oczywiście od strony czekoladowej:)) do boków ciasta, włożyć do lodówki. Po pół godzinie, kiedy czekolada stwardnieje, można zdjąć paski folii. 



6. Ciasto można udekorować dowolnymi, sezonowymi owocami i ozdobami z czekolady.


Ja udekorowałam plastrami mango i borówkami amerykańskimi. 



Na talerzu ciasto polewamy i dekorujemy sosem z mango. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz