Jest to tradycyjne, polskie ciasto, z regionu Podlasia. Często jest pieczone na wesela i inne specjalne uroczystości. Dość prosty przepis, ale bardzo pracochłonne pieczenie. Każdy krążek ciasta musi być rozwałkowany, a potem na dziesięć minut włożony do piekarnika. Jeśli tych placków robimy dwadzieścia, to można sobie wyobrazić ... wałkuj, wkładaj, piecz, wyjmuj, odkładaj, wałkuj, wkładaj ... itd
Dobra zabawa :)
Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy, choć widziałam w internecie jest powielany taki sam przepis, na różnych stronach. Wniosek z tego, że jest to rzeczywiście starodawne polskie ciasto :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
1000g mąki
250g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 małe opakowanie śmietany 18%
1 łyżeczka sody
na nadzienie:
2 szklanki śmietany 18%
2 szklanki śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do dekoracji:
2 łyżki sypkiego kakao
Sposób wykonania:
1. Pół szklanki śmietany wymieszać z sodą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii i resztą śmietany, wymieszać. Przesiać 800g mąki, dołożyć do mikstury razem ze śmietaną z sodą. Przełożyć na blat stołu, wyrobić ciasto, podsypując mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na makaron. ( Można dołożyć mąki lub śmietany, aby uzyskać pożądaną gęstość ciasta.)
2. Ciasto podzielić na tyle części, ile ma być krążków ciasta. U mnie wyszło 20 krążków :)
Ciasto wałkujemy na placek, wykrawamy kółko (np. obręczą do tortownicy). Każdy placek pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni.
3. Obydwie śmietany powinny być mocno schłodzone. Łączymy je i ubijamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt, mieszamy.
4. Krążki ciasta przekładamy śmietaną, zostawiając kilka łyżek śmietany na posmarowanie wierzchu ciasta, którego na razie nie smarujemy.
Ja nie smarowałam ciasta z boku, uznałam, że ciekawie wygląda jak widać wszystkie warstwy.
Ciasto przykrywamy talerzem, obciążamy np. słoikiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Kruche krążki ciasta, pod wpływem śmietany, miękną. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
5. Po paru godzinach nakładamy na wierzch resztę śmietany i prószymy kakao.
Aby uzyskać ładny dekor z kakao, należy podłożyć odpowiednią formę lub wyciąć swoją z papieru.
Ciasto wygląda efektownie samo w sobie, a więc dekoracja na talerzu powinna być skromna.
Ciekawostką są właśnie te warstwy :)
Smacznego!
prześliczny nie mogę oczu od niego oderwać :)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z tym ciastem do tej pory. Ale zaczynam trochę żałować :) Twoje zdjęcia (i przepis) są wyjątkowo kuszące :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo i chyba się skuszę na zrobienie tego cudeńka. Już na sam widok ślinka cieknie:-)
OdpowiedzUsuńPieknie wygląda oj upiekła bym chętnie,ale chyba z wszędobylskim 22m-cznym dzieckiem to nie wchodzi w grę:(
OdpowiedzUsuńMożna piec w towarzystwie synka, tylko zamiast 20-tu placków radzę zrobić 40 ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się pięknie.
Pozdr.
=)
Hejka, robię to ciasto kilka razy w roku, mogę podzielić się swoimi patentami na przyśpieszenie pracy przy pieczeniu blatów .
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie 👍🏻 Opisz proszę ten patent pod dzisiejszym postem, żeby więcej osób przeczytało.
UsuńDziękuję i pozdrawiam