12.06.2014

MARCINEK

Marcinek



Jest to tradycyjne, polskie ciasto, z regionu Podlasia. Często jest pieczone na wesela i inne specjalne uroczystości. Dość prosty przepis, ale bardzo pracochłonne pieczenie. Każdy krążek ciasta musi być rozwałkowany, a potem na dziesięć minut włożony do piekarnika. Jeśli tych placków robimy dwadzieścia, to można sobie wyobrazić ... wałkuj, wkładaj, piecz, wyjmuj, odkładaj, wałkuj, wkładaj ... itd
Dobra zabawa :)

Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy, choć widziałam w internecie jest powielany taki sam przepis, na różnych stronach. Wniosek z tego, że jest to rzeczywiście starodawne polskie ciasto :)



Potrzebne składniki:

na ciasto:
1000g mąki
250g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 małe opakowanie śmietany 18%
1 łyżeczka sody

na nadzienie:
2 szklanki śmietany 18%
2 szklanki śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do dekoracji:
2 łyżki sypkiego kakao




Sposób wykonania:

1. Pół szklanki śmietany wymieszać z sodą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii i resztą śmietany, wymieszać. Przesiać 800g mąki, dołożyć do mikstury razem ze śmietaną z sodą. Przełożyć na blat stołu, wyrobić ciasto, podsypując mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na makaron. ( Można dołożyć mąki lub śmietany, aby uzyskać pożądaną gęstość ciasta.)
2. Ciasto podzielić na tyle części, ile ma być krążków ciasta.      U mnie wyszło 20 krążków :) 
Ciasto wałkujemy na placek, wykrawamy kółko (np. obręczą do tortownicy). Każdy placek pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 


3. Obydwie śmietany powinny być mocno schłodzone. Łączymy je i ubijamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt, mieszamy. 
4. Krążki ciasta przekładamy śmietaną, zostawiając kilka łyżek śmietany na posmarowanie wierzchu ciasta, którego na razie nie smarujemy.


 Ja nie smarowałam ciasta z boku, uznałam, że ciekawie wygląda jak widać wszystkie warstwy.
Ciasto przykrywamy talerzem, obciążamy np. słoikiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Kruche krążki ciasta, pod wpływem śmietany, miękną. Ciasto najlepsze jest następnego dnia. 
5. Po paru godzinach nakładamy na wierzch resztę śmietany i prószymy kakao.


Aby uzyskać ładny dekor z kakao, należy podłożyć odpowiednią formę lub wyciąć swoją z papieru.


Ciasto wygląda efektownie samo w sobie, a więc dekoracja na talerzu powinna być skromna.


Ciekawostką są właśnie te warstwy :)


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. prześliczny nie mogę oczu od niego oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się z tym ciastem do tej pory. Ale zaczynam trochę żałować :) Twoje zdjęcia (i przepis) są wyjątkowo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i chyba się skuszę na zrobienie tego cudeńka. Już na sam widok ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie wygląda oj upiekła bym chętnie,ale chyba z wszędobylskim 22m-cznym dzieckiem to nie wchodzi w grę:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Można piec w towarzystwie synka, tylko zamiast 20-tu placków radzę zrobić 40 ;-)
    Ciasto prezentuje się pięknie.
    Pozdr.
    =)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hejka, robię to ciasto kilka razy w roku, mogę podzielić się swoimi patentami na przyśpieszenie pracy przy pieczeniu blatów .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie 👍🏻 Opisz proszę ten patent pod dzisiejszym postem, żeby więcej osób przeczytało.
      Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń