22.06.2014

JAGODZIANKI

Jagodzianki


Nie myślałam, że upiekę tak wspaniałe jagodzianki! Przerzuciłam mnóstwo przepisów, tu coś dodałam, tu coś odrzuciłam i wyszedł przepis na genialne jagodzianki. Wszystkim ogromnie smakowały, wręcz zachwycali się... byłam z siebie dumna i ... szczęśliwa :)


Dzisiaj już śladu nie ma po jagodziankach...


Znowu trzeba iść do lasu i nazbierać jagód :) ... w lesie są też już aromatyczne poziomki. Następne ciasto muszę wymyśleć z poziomkami :)



Potrzebne składniki:

650g mąki pszennej
(dodatkowo ok. 200g do podsypania)
400ml mleka
1 jajko
3 żółtka
130g serka homogenizowanego (np.Bieluch)
100g masła
50g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytryny
700g jagód
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki drobnego cukru
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

na lukier
1 szklanka cukru pudru
około 2 łyżki mleka



Sposób przygotowania:

1. Do drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Podgrzewamy pozostałe mleko, dodajemy do niego serek i rozcieramy do uzyskania gładkiej mikstury. W misce ubijamy jajko z żółtkami i pozostałym cukrem, na puch. Wlewamy do mąki, dodajemy sól, skórkę z cytryny i mleko z serkiem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dość lużne ciasto drożdżowe. Po około 20 minutach wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny.
3. Jagody myjemy i osuszamy na sicie lub rozkładamy na talerzach. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. 


4. Ciasto energicznie wyrzucamy na stół i kilka razy uderzamy otwartą dłonią, aby uwolnić pęcherze powietrza. Wyrabiamy ciasto jeszcze na blacie, podsypując mąką.
5. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. 
Odcinamy po kawałku ciasta, formujemy placuszki, nakładamy jagody, zlepiamy jak pierogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut. Jak jagodzianki zrumienią się, wyjmujemy z piekarnika. 


Zbyt długie przetrzymywanie w piekarniku powoduje, że ciasto drożdżowe jest suche i niesmaczne. Trzeba to robić z wyczuciem. Najlepiej sprawdzić patyczkiem lub wyjąć jedną bułeczkę i sprawdzić. 
6. Ucieramy cukier puder z mlekiem i smarujemy jagodzianki tak przygotowanym lukrem.


 Jagodzianki smarujemy trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe. Lukier wolno powinien spływać po bułeczkach.
Oczywiście jagodzianki najsmaczniejsze są tego samego dnia. 


Dodanie jednak serka homogenizowanego do ciasta powoduje, że w następnych dniach jagodzianki są równie dobre.


Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Witam Pani Wando! Dawno się nie odzywałam ,ale to nie znaczy ,że nie korzystałam z Pani wspaniałych przepisów...w niedzielę na moim stole królowały bardzo smaczne jagodzianki , ale bardzo szybko zostały zjedzone ...były pyszne/ Pozdrawiam M.P.P

    OdpowiedzUsuń
  2. mam jagódki, zawsze robiłam z mojego przepisu ale wypróbuję Twój, wyglądają bardzo apetycznie i podobne do moich

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo apetyczne :-) A, że przepisu na drożdżowe z dodatkiem serka nie znam, już zapisałam do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt, kto spróbuje jagodzianek z tego przepisu, nie zawiedzie się ! ... Satysfakcja gwarantowana :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Są wspaniałe, już zrobiłam, nie były takie piękne ale bardzo , bardzo dobre. Dziękuję Ci Wandeczko za tak wspaniały przepis, polubiłam właśnie jagodzianki na moje nieszczęście . Pozdrawiam Teresa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Leśne jagody to samo zdrowie - skarbnica witamin i minerałów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie. Widać ,że bardzo delikatne. Jeszcze trzy dni i na jagody. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń