12.06.2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

Ciasto czekoladowe z truskawkami


Połączenie czekolady i malin oraz truskawek, jest niezwykle apetyczne. Jak do tego dodamy jeszcze bitą śmietanę i oryginalny serek mascarpone to otrzymamy ... niebo w gębie:)



Potrzebne składniki:

na ciasto:
3 jajka 
180g cukru pudru
180ml mleka
1 łyżka oleju orzechowego 
200g mąki
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

na krem:
500g serka mascarpone
300ml śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru (według uznania)
200g świeżych malin

na polewę:
100ml śmietany 30%
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu karmelowego
1 płatek żelatny (2g)

do dekoracji:
kilka sztuk świeżych truskawek



Sposób wykonania:

1. Jajka ubijamy z cukrem i solą na puch. Łączymy sypkie produkty: mąkę, kakao, sodę, proszek i przesiewamy. W misce łączymy olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Do ubitych jajek dodajemy na przemian produkty sypkie i mokre, delikatnie mieszając.
2. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut, sprawdzając testem suchego patyczka. Studzimy.
3. Robimy krem. Ubijamy śmietanę. Serek mascarpone, w temperaturze pokojowej, rozcieramy z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną i dodajemy maliny.
4. Ciasto kroimy na krążki ( można nasączyć np. herbatą lub kawą) i przekładamy kremem.


 Krem kładziemy też na boki ciasta i na wierzchu. Odkładamy do lodówki.


5. Wkładamy do rondelka śmietanę, miód, syrop, podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Odsączamy i rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników.
6. Ciasto dekorujemy polewą i truskawkami.


Szprycą nakładamy krem między truskawkami i przy podstawie ciasta.


Na truskawki możemy położyć glazurę owocową lub galaretkę lub frużelinę. Owoce dłużej wtedy zachowają świeżość i kolor.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz