09.06.2014

CIASTO Z KARMELEM I BANANAMI

Ciasto z karmelem i bananami


Ciasto z karmelem i bananami jest odmianą amerykańskiego ciasta o nazwie chlebek bananowy. Jest to świetne ciasto, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na drugie śniadanie.* 

* przepis ze strony www.3recipes.com

Potrzebne składniki:

na spód:
1/2 szklanki brązowego cukru
3 łyżki rozpuszczonego masła
2 banany

na ciasto:
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki cukru granulowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody
1 szklanka puree z bananów
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego
1/3 szklanki maślanki
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  na glazurę:
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki śmietany




Sposób wykonania:

1. Formę przygotowaną do wypieku prószymy brązowym cukrem, wlawamy rozpuszczone masło i wstawiamy na około 8-10 minut do piekarnika nastawionego na 150 stopni.
2. Banany kroimy na plastry, rozkładamy równomiernie na dno formy.
3. W dużej misce łączymy sypkie produkty: mąkę, orzechy, cukier, proszek, sól, sodę, cynamon. W oddzielnej misce mieszamy: jajka, olej, maślankę, wanilię, puree bananowe. 
4. Łączymy sypkie produkty z "mokrymi". Wlewamy masę do formy na banany. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy około jednej godziny w temperaturze 180 stopni. 


Studzimy w formie. Po okolo 20 minutach odwracamy ciasto do góry nogami. 


5. Przygotowujemy karmelową glazurę. W rondelku podgrzewamy masło, cukier i śmietanę. Polewamy ciasto po wierzchu.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz